Pleši sa mnom...

Naša seksualnost ogleda se u svemu što svakodnevno radimo.

„Sex is something we do, sexuality is who we are.“ Ana Freud

Naša seksualnost ogleda se u svemu što svakodnevno radimo. Na primer, dok obedujemo, po načinu na koji unosimo hranu može se videti kako nešto uzimamo i prihvatamo. I san nas takođe odaje; zapitajte se kako spavate, da li se lako predajete snu, da li se lako prepuštate drugačijem nivou svesti, drugoj dimenziji postojanja kao što je san... ili orgazam.

U Francuskoj se orgazam tradicionalno naziva „mala smrt“, jer da biste doživeli ekstazu, morate u potpunosti da se prepustite kao i da biste zaspali. Prepuštanje telu možete i da vežbate, a najlepši način za to dok ste još uvek budni i svesni jeste ples. Plesom, tačnije samim pokretom, možemo se izraziti, ali i videti kako se drugi izražavaju.

„Istražujući svoje telo putujemo na mesta intimnosti na kojima ranije nismo bili. Istražujemo kontakt sa sobom i drugima kroz ples, a takav fizički kontakt ne zahteva ništa od nas: ne moramo da doživimo orgazam niti da zadovoljimo potrebe svog ega ili partnera.

Plesom povezujemo svoje i tuđe pokrete i možemo da istražimo sopstvenu seksualnost i senzualnost, a ne da budemo samo fascinirani svojom potrebom. Potrebe su dosadne, iznova i iznova se ponavljaju, takva im je priroda. Dok plešemo, otvaramo svoje telo, a samim tim i nova vrata sopstvenoj seksualnosti“, otkrio nam je tajnu magične povezanosti plesa i seksa John Kelly, psiholog i instruktor plesa „pet ritmova“.

Ples kao mesto intimnosti

Ples je prirodno seksi, prirodno je atraktivan. Iskonski ritam u nama jeste iskonska erotičnost, senzualnost, slatka ranjivost. „Kada plešemo sa partnerom, to je jedini safe sex, nema obaveze, nema očekivanja nakon plesa, iako možete biti sto posto posvećeni jedno drugom dok plešete zajedno“, dodaje John i objašnjava da tokom plesa kroz pokret i dah zračimo unutrašnjom atraktivnošću.

„Ples nije zahtev ni očekivanje, već mesto intimnosti gde možemo da istražujemo i otkrivamo sebe, partnera, prirodu, duh. Samim tim rastemo i unapređujemo se, a to celo naše biće veoma uzbuđuje. Ono što je suštinski erotično i senzualno jeste spoznaja da smo više od partnerovih, pa čak i od sopstvenih očekivanja.“

Na plesnim radionicama „Sex&body“ koje vodi Gabrilelle Roth, autorka plesne prakse „pet ritmova“, kroz ples učimo da povežemo seksualnost i spiritualnost. Učimo da budemo jedinstvena celina, ujedinjeni sa sobom, sa svojim telom, duhom, željom, instinktom. Kada sebe osećamo kao holističko biće, sopstveni život osećamo kao poklon i tada i druge vidimo kao cele, a ne kao dobre, loše, lepe, ružne... Ujedinjenje sa sobom jeste ujedinjenje spiritualnosti i seksualnosti, jer kada smo kompletni i kada su i drugi kompletni, postajemo slobodni od potreba, očekivanja, vrednovanja, i tada seksualnost zaista postaje spiritualnost.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.