Make love, not dinner

Za muškarce seks nije samo zadovoljstvo već i način na koji pokazuju i primaju osećanja. Da li je potrebno da im češće kažemo „da”?

Marija (42) izbegava odnose sa mužem kada on zabrlja sa kućnim poslovima. Ukoliko ostavi sveže opran i ispeglan veš na podu da skuplja pseće dlake, ona će ignorisati njegovu ruku koja polako klizi preko kreveta. Petar, naravno, misli da to nije fer. „On zapravo tvrdi da čak i da sam potpuno slobodna, da nemam potrebu da radim i da imamo ženu koja sređuje kuću, opet ne bih bila zainteresovana za seks”, kaže Marija.

„Ja to poričem ali duboko u sebi moram da priznam da postoji šansa da je u pravu.”
Žene pokazuju ljubav na mnogo načina. Odvojićemo vreme da spremimo njegovo omiljeno jelo, da saslušamo njegovo probleme, jurićemo po čitavom gradu da pronađemo njegovu omiljenu košulju, da bi se potom sručile od umora i brecnule na njegov predlog. „Zar ne vidiš koliko sam već uradila?!?!”, besnimo. Za većinu žena u dugim vezama nuđenje seksa kao dokaza ljubavi je na listi znatno niže od pranja čarapa.

Ako je verovati onome što kaže Bettina Arndt (www.bettinaarndt.com.au), seks terapeut i autor knjige "The Sex Diaries", vaš parter neće primeti koliko je pod čist i sjajan – primetiće samo da izbegavate seks. Arndt je u okviru istraživanja tražila od 98 parova – od dvadesetogodišnjih studenata do ljudi koji su u braku preko 40 godina – da vode dnevnik o svom ponašanju u spavaćoj sobi tokom šest do devet meseci. Istraživanje je pokazalo da se najveći broj muškaraca oseća zarobljeno u braku bez seksa gde se „telesna intimnost daje poput koske poslušnom psu”. Mišljenje koje je Arndt iznela, da bi žene trebalo češće da govore „da”, kako zbog održavanja veze tako i zbog sopstvenog zadovoljstva, izazvalo je mnoge kontraverze.

„Ženino pravo da kaže „ne” je utkano u našu kulturu i istoriju”, piše Arndt. Helen Kaplan, seks terapeut iz Njujorka je 1966. godine objavila da je ženina želja preduslov za seks i feministkinje su bile oduševljene. Međutim, Arndt veruje da je ova ideja zapravo štetna. Za muškarce, kaže, sramota zbog konstantnog seksualnog odbijanja često je previše razarajuća da bi uošte mogli da razgovaraju o tome. „Osećaj da moraju da mole za seks ili da budu zahvalni izuzetno je degradirajući”, dodaje Arndt. „Oni sebe iznova i iznova izlažu odbijanju, što je nešto što većina ne bi uradila”.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.