Kako da uskladite sex drive

Svako od nas pripada određenom tipu libida. Šta raditi ako vaši nisu u skladu? Otkrijte na koji način parovi s neusklađenim tipovima libida mogu da prevaziđu ovaj problem na putu ka zadovoljstvu.

Dr Sandra Pertot radi kao seksualni terapeut preko 30 godina i razgovarala je sa stotinama parova, kao i sa individualnim pacijentima. Tokom tog perioda počela je da primećuje obrasce ponašanja i karakteristike ličnosti koje je grupisala u 10 vrsta libida. Naravno, nisu u pitanju naučno proverljivi koncepti, već pojednostavljen način opisivanja parova, njihove međusobne interakcije kao i razlika u seksualnim željama i izražavanju.

Koji su najčešći tipovi?

Erotični tip koji opisujem – uživa u čestom i avanturističkom seksu – je upravo onaj koji u našoj kulturi važi za najpoželjniji. Ipak, postoji i drugačiji način da izrazite svoju seksualnost. Postoji verovanje da ukoliko ne doživite ''uzavrelu strast'' nešto propuštate. Vaš seksualni život može biti veoma zadovoljavajući i ispunjen, čak i ako odnosi nisu učestali ili su nežni i tihi.

Šta raditi ukoliko vaše želje nisu usklađene sa partnerovim?

Različit tip libida ne bi trebalo da bude problem, ukoliko ste u stanju da prihvatite i poštujete razlike. Ono što može da nanese štetu vezi je način na koji interpretiramo razlike. Susretala sam se sa muškarcima koji su govorili svojim partnerkama: ''Ti si frigidna, šta nije u redu sa tobom?'' ili ''Tebi sigurno nije stalo do mene kada ne želiš seks onoliko koliko ga ja želim'', kao i sa ženama koje su smatrale da su njihovi partneri bezosećajni, jer stalno žele seks i ne obraćaju pažnju na njihova osećanja. Prezir prema načinu na koji drugi ispoljavaju svoju seksualnost je ono što narušava vezu, a ne same razlike.

Da li postoje tipovi libida koji su potpuno nekompatibilni?

Naravno da postoje loše kombinacije – erotični tip koji uživa u čestom seksu i eksperimentisanju će svakako imati poteškoća da prihvati nekoga ko pripada nezainteresovanom tipu libida. Ipak, bitni su i drugi aspekti veze na osnovu kojih možete odlučiti da li je veza vredna ulaganja. Moje profesionalno iskustvo govori o tome da velika većina ljudi može zajednički da uživa u seksu, i to tako da su želje i potrebe oba partnera zadovoljne.

Kažu da se suprotnosti privlače. Da li isto važi i za tipove libida?

Ne, u pitanju je mit. Mnogo je veća verovatnoća da tipovi sa suprotnih krajeva spektra ne razumeju i osuđuju jedno drugo nego da se privuku. Iskustvo govori o tome da je sve znatno jednostavnije što ste sličniji. Što su stvari koje želite sličnije, to ćete lakše razumeti jedno drugo i biti u stanju da ispunite parterove potrebe.

Da li možemo da promenimo svoj tip libida?

Da. Iako istraživanja pokazuju da je 70% našeg libida određeno genetikom, moramo biti svesni toga da mentalna komponenta takođe igra važnu ulogu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.