4 pitanja i odgovora o seksu posle porođaja

Seks posle trudnoće je veoma osetljiva tema, a lekari uglavnom preporučuju da se pričeka bar šest nedelja nakon porođaja. Za to vreme, telo će da se oporavi, rana od epiziotomije da zaraste, a membrana na grliću materice ponovo da izgradi odbranu od infekcija.

Porođaj je prilično iscrpljujuće iskustvo za telo, pa je potrebno određeno vreme da se žena oporavi i da se u njoj opet probudi seksualnost. Pored porođaja, tu je i upoznavanje sa detetom, neprospavane noći i dojenje - što dodatno može da utiče na odgađanje prvog odnosa. Ako niste sigurni u svoj oporavak, pričekajte prvi ginekološki pregled i posavetujte se sa ginekologom.

Koliko traje oporavak od porođaja?

Pritisak na matericu, vaginu i okolne mišiće često uzrokuje veliku „nategnutost" ili spontana raspuknuća tkiva - kojima, kao i rezovima (carski rez, epiziotomija) treba vremena da zarastu. U pitanju su meseci. Iako je organima dovoljno samo mesec dana da se vrate u pređašnje stanje, odnosno u prvobitni oblik, u proseku je potrebno da prođe godinu dana dok mišići koji okružuju vaginu ne povrate svoj tonus. A tu su još i bolni napadi hemoroida koje je aktivirao porođaj... Najbolji način da se žena oporavi jeste da bar mesec i po dana (40 dana, period babinja) nakon porođaja miruje i izbegava duga stajanja.

Kada je žena spremna za intimne odnose?

Nakon porođaja, seksualna želja kod žene se smanjuje. Brojni razlozi telesne ali i psihološke prirode objašnjavaju te oscilacije ženskog libida (polne želje). Materinstvo i dojenje podstiču proizvodnju hormona prolaktina, koji je odgovoran i za blokiranje seksualne želje, što omogućava majci da se potpuno posveti detetu. Čak je i kod muškaraca koji se puno brinu o svojoj bebi - uočen rast nivoa prolaktina, pa i kod njih dolazi do smanjenja polne želje. Posle prve ginekološke kontrole, ukoliko je sve u redu, potpuno je individualno kada ćete nastaviti sa seksualnim životom (odmah, ili nakon nekoliko meseci).

Kada mogu da očekujem uspostavljanje ciklusa?

Kod žena koje ne doje, menstrualni ciklus se uspostavlja šest do osam nedelja nakon porođaja. Ispitivanjem je utvrđeno da još oko tri do četiri meseca nema ovulacije (sazrevanje jajne ćelije u sredini ciklusa), što je prosečno vreme za koje se sve reproduktivne funkcije vraćaju u normalu. Kod žena koje doje, menstrualni ciklus se uspostavlja nakon nekoliko meseci, a opasnost od neželjene trudnoće je mnogo manja nego u prethodnoj grupi.

Da li su žene koje doje zaštićene od nove trudnoće?

Ne. To je jedna od najčešćih zabluda. Tokom trudnoće, nema sazrevanja jajne ćelije, a za to je „zaslužan" hormon prolaktin, čije delovanje omogućava da se grudi povećaju, mlečne žlezde prorade i majka doji novorođenče. Inače, od davnina postoji rasprostranjeno mišljenje da žene koje doje navodno ne ostaju u drugom stanju. Međutim, po uspostavljanju redovnog ciklusa, i pored visokog nivoa prolaktina - moguća je spontana ovulacija, a time i trudnoća.

Prim. mr sci. med. Dragoslav Lekić, ginekolog-akušer

Izvor: Lisa

 

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.