Zaustavite mehanizam poricanja

Iz perspektive našeg ranjenog „ja”, poricanje je dobro mesto za skrivanje. Ono nam ozbiljno ograničava sposobnosti da prekinemo samosabotažu i promenimo svoj život.

Postoje li situacije ili osećanja koja niste spremni da priznate? Postoji li područje vašeg života u kome jednostavno niste uspešni? Zašto istrajavamo u lažima, umesto da budemo iskreni prema sebi i da napredujemo u životu?

Izazvano osećajem sramote, poricanje je odbrambeni mehanizam koji ima za cilj da nas zaštiti od straha, teskobe i bola. Kada je mehanizam poricanja aktivan, imamo svest o okolnostima, ali ne osećamo njihov emocionalni učinak niti smo u stanju da vidimo njihove logičke posledice. Iz perspektive našeg ranjenog „ja”, poricanje je dobro mesto za skrivanje.

To je naizgled sigurna luka u kojoj je sve poznato. Možda se sve raspada ali je naše, poznato. Kada smo „ušuškani” u poricanje, često doživljavamo pretnje i probleme kao benigne ili se pravimo da ne postoje. Naš ego nesvesno ograničava percepciju pojava iz stvarnog sveta kroz fantaziju, sanjarenje pa čak i potpuno poricanje – „To jednostavno nije tako!”.

No, svako ko želi da doživi najbolju moguću verziju života mora da shvati da poricanje ozbiljno ograničava naše sposobnosti da pronađemo pozitivno rešenje i inspirativne mogućnosti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.