Vreme je za emocionalnu zrelost

Da bismo imali dobar partnerski odnos, moramo biti samostalni i na prvo mesto staviti samopoštovanje. Tek tada ćemo moći istinski da se povežemo s drugom osobom bez straha da ćemo preći preko svojih granica i poništiti svoje potrebe.

Vaš partner radi prekovremeno, ponekad čak i vikendom. Ne događa se retko da kad napokon dođe kući, pojede nešto, legne, uzme daljinski i uključi TV, a nedugo nakon toga zaspi. Tako mu ostaje malo vremena za razgovor o onome što je vama važno. Kada ga na to upozorite, ćutljiv je, teško se otvara i izbegava teške teme. Budući da je u društvu šarmantan, zabavan, pričljiv – zatvorenost prema vama može vas povrediti.
Ovakve reči često čujem od svojih klijentkinja, bilo da je reč o braku ili dužoj vezi. Pitaju me – gde je nestala ljubav, šta se dogodilo, da li ima drugu, jesam li u nečemu pogrešila…

Ako ste se prepoznali u uvodu, verovatno mislite da to ničim niste „zaslužili“, ali reč je o čestoj situaciji s kojom se susreću mnogi parovi.

U odnose, naime, često ulazimo emocionalno nezreli jer nismo ispunili najvažniji preduslov za samostalan život – postali osoba koja zna ko je, samostalna je i zna svoje granice, ali zna i da se zdravo poveže s drugima, kao i da u tim odnosima zdravo i efikasno postavi svoje potrebe. Pojam diferenciranja predstavlja upravo tu unutrašnju igru između odvajanja (samostalnosti) i povezivanja (zajedništva) na putu emocionalnog rasta i odrastanja. Rezultat je naša celovitost i autentičnost.

Postati autentičan kao odrasla osoba zahtevan je posao koji nikada ne prestaje, a na životnom putu su nam često izazovi i teškoće koji nas teraju da taj zadatak obavimo, ako već ne na vreme, prirodno i spontano, onda pod pritiskom kriza.

Ako ne završimo taj proces (ne postanemo odvojeni od drugih, već smo „stopljeni“, vezani, međusobno zavisni) i ako od drugih očekujemo (čak i nesvesno) da preuzmu taj naš zadatak, ne osiguravamo platformu za rast i razvoj.

Kad se u odnosu nađu dve emocionalno nezrele osobe (on npr. ima odnos s ocem koji nije na zdravim osnovama, a ona žudi za bliskošću, ali istovremeno od nje strahuje jer se boji odbacivanja), preduslovi za dramu su ispunjeni. Ona, na primer, na stresni događaj (kao što je rođenje deteta i novi uslovi života) reaguje anksioznošću, teskobom, nemirom, brigom i potrebom za stalnom bliskošću, a partner se s tim ne zna nositi, pa ima potrebu za udaljavanjem (beg u posao, umor, gledanje televizije, izlazak s prijateljima „da se opusti“, ljubavnica...) i tako rešava neprijatnost od pritiska koji oseća. Ukoliko žele kvalitetan odnos, trebalo bi da prekinu taj obrazac i odrastu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.