Vladeta Jerotić o vaspitanju dece: šta se dogodi kada roditelji podele uloge na surovog oca i nežnu majku

Kada je opravdano kažnjavati dete i kako su "turski tuševi" opasni u vaspitavanju dece, odgovara srpski akademik Vladeta Jerotić!

Vladeta Jerotić, naš istaknuti akademik, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik skreće pažnju na roditelje da ne maze previše decu, ali i na to kada je opravdano kazniti dete.

Vladeta Jerotić: šta čini brak uspešnim i stabilnim, a šta uzrokuje razvod...

"Ako dete, i kad ste strogi, oseća ljubav, i ako ga nekad udarite po turu, neće biti posledica. Ako ne oseti ljubav - biće posledica. A roditelji umeju tako da se razbesne... Dete može izrasti u stabilnu osobu i ako je sigurno u ljubav samo jednog roditelja.

Mene je otac umeo da istuče, ali samo kad nešto zgrešim. Bio je pravedan. Pazite roditelji, nemojte kažnjavati dete ako ne utvrdite da je krivo.

Vladeta Jerotić: Zašto je ljudima teško da vole...

Veliki problem, tipičan za roditelje na Balkanu, jeste postojanje klasičnog binarnog porodičnog para. Strog, nepopustljiv, često surov otac i dobra, nežna, popustljiva majka kojoj očevi već generacijama prebacuju da takvim ponašanjem prema detetu razvija razmaženost i neposlušnost. Najgore je kad otac istuče dete, a onda majka privija dete, mazi ga, daje čokoladu... to se zove - turski tuševi. To nikako nije dobro.
A gledajući prostor bivše Jugoslavije decu najviše tuku roditelji u Srbiji, njih skoro 90 odsto. A nagrađivanje je skoro nepoznato. Nije teško izvući zaključke o razvoju samopouzdanja i dostojanstva srpskog čoveka koji je kao dete uglavnom kažnjavan, a retko nagrađivan, milovan, pohvaljivan."

Poslušajte ove mudre savete dr Vladete Jerotića, nemojte sopstvenoj deci rušiti samopouzdanje.

Izvor: Zelena učionica

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.