Vaš istinski put

Kako da nađemo našu "pravu" tačku i, preko nje, životni put na kojem ćemo biti srećni.

Veliki deo života provedemo tragajući za svojim istinskim putem. Tražimo onaj perfektni balans u kojem će se usaglasiti naše želje i obaveze, a mi ostvariti i onaj osećaj da činimo dobre i važne stvari koje koriste i svetu oko nas. Međutim, teško je naći formulu, odnosno našu pravu tačku koja će nas izvesti na istinski put.

Po Ericu Fengu, poznatom govorniku iz sfere poslovne komunikacije i uspeha, autoru bestseler knjige "Get to the point" naš "sweet spot" je ona tačka gde će naše sposobnosti i želje biti najbolje iskorišćene, a pritom osećamo i da radimo nešto korisno u svetu. Da bi nam to lakše prikazao Eric je osmislio dijagram na kojem se tri kruga preklapaju. Prvi krug je nazvao "What you love", drugi "What you are good at" a treći "What serves the world".

  • U preklapanju prvog i drugog kruga, odnosno ukoliko radimo ono što volimo i u čemu smo dobri, po Fengovog dijagramu, krajnji rezultat pokazuje da ćemo se naći na putu koji će samo nama koristiti - u "self-serving".
  • Preklapanje prvog i trećeg kruga, odnosno ukoliko radimo ono što volimo i od čega ima koristi u svetu oko nas, pokazuje da se naš "put" neće održati na duže staze, te tačka preklapanja unutra dijagrama pokazuje "not sustainable".
  • Fengov dijagram pokazuje da preklapanje drugog i trećeg kruga - tako da radimo ono u čemu smo dobri i od čega društvo ima koristi - ukazuje na manjak strasti, odnosno da u tom slučaju nećemo naći svoj istinski put ako ne volimo to što radimo.

Ali, ukoliko radimo ono što volimo i što nam ide od ruke a što pritom koristi svetu oko nas, tada ćemo biti na pravom putu, odnosni pokrenućemo svoj "sweet spot" koji se upravo nalazi na središnjem delu dijagrama, u tački gde se sva tri kruga preklapaju. Fengov dijagram možete videti na stranici sajta Riacentral posvećenom uspešnom upravljanju.

Ana Dodig

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.