Utemeljeni u zahvalnosti

Prebrojte svoje blagoslove i videćete da je čak i običan ili „loš” dan ispunjen vrednim darovima.

Tokom svakodnevne kupovine moja prijateljica je ostala potpuno zaprepašćena zbog najjednostavneg čina ljubaznosti: nepoznati čovek ispred nje propustio je u redu na kasi. U pitanju je bio skoro beznačajan gest, a ipak ona je bila presrećna. Ono što je doživela, shvatila je, bilo je više od zahvalnost zbog prilike da brže završi na kasi - to je bila potvrda njene povezanosti sa nepoznatom osobom i, samim tim, svim bićima.

Na površini, čini se da zahvalnost proizilazi iz osećaja da nešto dugujete drugoj osobi, ali gledajući dublje, videćete da je osećaj zapravo pojačana svest o vašoj vezi sa svetom. Kada napustite ograničeno, sebično gledište na svet i njegova velika očekivanja i zahteve, kada počnete da cenite napore i namere, pa čak i samo postojanje nezamislivo velikog broja ljudi, vremenskih uslova, hemijskih reakcija, shvatićete da vam je dato čudo život, sa svom dobrotom u njemu.

Lako je, kao što je Roger L'Estrange, pisac iz 17. veka rekao, „pogrešiti i smatrati besplatne blagoslove sa neba za plodove sopstvenog rada.” Istina je da imate podršku u svakom trenutku svog života na bezbroj načina. Budite se na vreme kada se budilnik oglasi zahvaljujući inženjerima, dizajnerima, radnicima u fabrici, prodavcima; zahvaljujući radnicima elektrodistribucije koji snabdevaju vaš stan električnom energijom kao i raznim drugim ljudima. Yoga vežbe koje praktikujete izjutra dar su generacija yogija koji su zapazili istinu i svoje znanje podelili sa vama, dar vašeg učitelja yoge i njegovog učitelja, autora knjige ili videa koje koristite, dar vašeg tela (za koje biste mogli da zahvalite svojim roditeljima, hrani koja vam pomaže u održavanju dobrog zdravlja, lekarima, isceliteljima, a svom „ja” koje vodi računa o tom telu svakog dana), ovaj spisak nema kraj.

Kada osvestite istinu ove neverovatne međusobne povezanosti, radost i zahvalnost će vas spontano ispuniti. Upravo zbog toga je jedna od najvažnijih transformativnih praksi koju možete izvesti negovanje zahvalnosti. Patanjali je napisao da santosha (zadovoljstvo, ili zahvalnost za ono što imate) dovodi do neprevaziđene radost, dok drugi yoginski tekstovi navode da je ovaj osećaj zahvalnosti „najveća radost”, koji, naravno, dovodi do ostvarenja Apsolutnog. Srećom, zahvalnost se može negovati. Potrebna je samo vežba.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.