Umeće ljubavi jednog tate

Saveti popularnog zen blogera Lea Babaute pomoći će svima koji žele da rade na svom kapacitetu za ljubav…

Postoje stvari koje bi svaki roditelj trebalo da pruža svojoj deci svakodnevno. One nisu teške, ali se ponekad čine zahtevnima, ne koštaju ništa, ali se za njih treba potruditi i naći vremena. Ne daju trenutne rezultate, ali čine decu boljim, sigurnijim i srećnijim ljudima, a vas srećnim i ponosnim roditeljima.

U zapisu popularnog zen blogera Lea Babaute od 16. juna 2013. godine, pronaći će se, verovatno, ne samo roditelji već svi oni koji žele da rade na svom kapacitetu za ljubav...

"Imam šestoro dece, u ovom trenutku starosti između 7 i 20 godina. Iako nisam savršen otac, naučio sam nekoliko stvari za 20 godina očinstva.

Naučio sam da obraćam pažnju, da im dajem prostora, da ih prihvatim baš onakvima kakvi jesu, da ih kroz život vodim, a ne dirigujem, da im pomognem u osetljivim situacijama, da čitam knjige sa njima, da pričam i razgovaram ukoliko ima nekih problema, da ih zagrlim kada su tužni, ali i kada trijumfuju u nečemu, da postavim ili otklonim granice ako su uzbuđeni zbog nečega.

Puno je toga što treba naučiti i sa čime se izboriti odjednom.

Evo jedne stvari koja će vam pomoći da budete sjajan tata.

Cenite ljubav koju vaša deca osećaju prema vama.

Radite to svakog dana, kad god vidite svoje dete, pa čak i kad ono nije u blizini. Ta ljubav je najlepši poklon i ispoljava se na mnogo načina - na način na koji žele da pridobiju vašu pažnju, privrženost, odobravanje; želje da osete vaš ponos zbog onoga što rade. U želji da provedu vreme sa vama. U posmatranju onoga što radite da bi shvatili kako se živi život. U želji da nauče nešto od vas kad god razgovarate sa njima.

Ako svakodevno budete cenili njihovu ljubav, to će učiniti vaš život boljim. Pomoći će da budete uzor koji im je potreban. Kada poštujete njihovu ljubav, shvatate da imate bezgraničan izvor sreće u svakom trenutku, a za njih izvor sreće ste vi.

Bez obzira na sve što se događa - od napada besa, slomljenih srca, do povreda i odbijanja - ta ljubav je uvek prisutna.

Ja sam neverovatno zahvalan na ljubavi svoje dece (od kojih neki nisu čak više ni deca).

Oni se ugledaju na mene, a ja za uzvrat učim od njih. Oni su smešni, uzbuđeni, radoznali, nežni i zabavni. Srećan sam da ih imam u svom životu. Danas ne bih bio ovaj čovek koji jesam da nije bilo njih.

Hvala vam, ljubavi moje."

Prevela: Staša Miljković

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.