Tapšalice, lekovito sviranje telom

Najveću korist od tapšalica imaju deca, ali za sve generacije ovo sviranje telom pruža brojne koristi: smanjenje stresa, bolje pamćenje, lepše raspoloženje...

marijana milosevic.jpg

Pre nekoliko godina, suočene sa izazovom kako osmisliti muzičku radionicu bez muzičkih instrumenata i pomoćnih sredstava karakterističnih za XXI vek, izbor je pao na najjednostavniju i materijalno najnezahtevniju opciju - sviranje telom.

Kako ni same nismo bile spremne na to kako će današnja sajber generacija razumeti igru koja uključuje lupkanje po telu uz izgovaranje besmislenih tekstova, bile smo spremne na najgore. Ali, ta ista kompjuterski osvešćena deca, sasvim su bila spremna na nešto novo, drugačije i zabavno, dok su zbunjeni roditelji u čudu gledali kako mališani pred njihovim očima počinju da sviraju. Sviraju telom.

Kada smo se uverile da tapšalice i u XXI veku imaju svoju primenu, počeo je čitav program radionica u okviru seminara na kojima vaspitači, učitelji i nastavnici cele Srbije uče o značaju razvoja ritma kod dece, veze ritma, čitanja i disleksije, ali i motoričkog, kognitivnog i socijalnog razvoja. Odziv kolega uvek je fantastičan - smeh, druženje i razvoj samopouzdanja u savladavanju tehnika sviranja telom sa svakom novom igrom je sve veći. Ostalo je još samo da se ta novostečena znanja primene u praksi i da deca širom Srbije, baš kao i u celom svetu, na velikim odmorima ne razmenjuju sličice u mobilnim telefonima već igraju neke nove-stare igre poput Son Makaron. I tako je započela naša misija - da se školska dvorišta pretvore u oazu smeha i igre, gde će deca iskusiti čari sviranja na sopstvenom instrumentu, svom telu.

Danas se tapšalice koriste na najrazličitije načine u okviru časova muzike ili na kursevima. Na sopstvenom telu sviraju deca, studenti, zaposleni i najstariji. Različiti uzrasti različito reaguju na ovakvu aktivnost. Deca imaju verovatno najviše koristi jer aktivacijom vrhova prstiju, baš kao i kod sviranja instrumenata, razvijaju čitav niz sinapsi, čak i do 14 odsto ukupnog broja. Osim podizanja raspoloženja i radu na koordinaciji tela, motorici i pamćenju, čini se da je jedan od najvećih benefita tapšalica za odrasle - smanjenje stresa.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.