Tajno oružje srećnih supružnika

Ljubav je krhka poput cveta. Ako je negujete, ona će rasti, no počnete li da je uzimate zdravo za gotovo, ona će uvenuti. Poznati američki naučnik John Gottman otkrio je formulu održavanja srećnih dugoročnih veza.

Kad je reč o braku, nijedna kritika nije konstruktivna, smatra psiholog John Gottman. Kada kritikujete partnera ili on vas, to može biti veoma bolno. Za razliku od konkretnih prigovora koji se odnose na određenu situaciju, kritikovanje karakternih osobina partnera neće poboljšati brak već ga narušiti. U 85 posto slučajeva, kaže Gottman, takvo je kritikovanje odraz naših sopstvenih nesigurnosti i nedostatka samouverenosti. Ako se smatrate nedovoljnim, uvek ćete tražiti nedostatke i u svom partneru.

Mnogi to rade: prečesto se fokusiramo na ono šta našem partneru nedostaje umesto da budemo zahvalni na njegovim dobrim osobinama – njih uzimamo zdravo za gotovo. Kako biste izašli iz tog obrasca ponašanja, prvo morate da prihvatite sebe onakvim kakvi jeste i sebi oprostite nedostatke. Potom, oprostite nedostatke partneru. Budite zahvalni na njegovim pozitivnim osobinama i često ga hvalite – zahvalnost i hvaljenje protivotrov su za kritikovanje, jednog od glavnih neprijatelja dugoročne veze.

U romantičnim holivudskim filmovima ljubav je obično prikazana kao eksplozija emocija, sudbonosni susret koji prerasta u strast, i zbog te strasti čovek je u stanju da učini baš sve – da se otuđi od porodice, otputuje na drugi kraj sveta, skine zvezde s neba i pomakne planine. Muškarac i žena se sreću, nešto zabljesne u njegovim i njenim očima i ostatak filma zaljubljeni par obično mora da prevlada niz teškoća kako bi bili zajedno. No jednom kad se spoje – to je to – rađa se večna, idealna ljubav. Žive srećno do kraja života. Zavesa se spušta.

A šta je s nama, običnim smrtnicima? Kako se ljubav događa u našim životima? Početak možda i liči na romantične filmove – neko vreme živimo u slatkom zanosu, sve nam se čini idealno, jednostavno i savršeno. Neki od nas u toj fazi kažu i sudbonosno da. No nakon toga, u mnogim dugoročnim vezama, nešto pođe po zlu. Tome svedoči i podatak da oko 20 posto brakova završava razvodom. Dakle, šta se događa? Gde nestaje ljubav? Može li se to uopšte definisati ili ostaje zauvek sakriveno između četiri zida nesrećnih parova?

Za parove koji se nađu u problemima ne nedostaje saveta. Postoje brojni bračni terapeuti, psiholozi i knjige za samopomoć. Saveti se uglavnom temelje na stručnom znanju i iskustvima psihologa, na stotinama slučajeva s kojima su se ti stručnjaci godinama sretali kao i na njihovom sopstvenom iskustvu u porodici i vezama. No, jedan psiholog ističe se među drugima – poznati američki naučnik John Gottman, koji na Univerzitetu Washington već decenijama izvodi istraživanja parova u svojoj „Ljubavnoj laboratoriji”. Na osnovu tih istraživanja Gottman tvrdi da može da predvidi hoće li par ostati zajedno na osnovu samo pet minuta posmatranja njihove interakcije – i to sa 91 posto tačnosti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.