Sva lica straha

Opasnosti u životu jesu realne, ali strahovi su već stvar našeg izbora. Do koje mere strah može da se prikrije u korenu problema i kakve nam sve probleme onda stvara u životu...

Sasvim je prirodno da se čovek plaši promene. Ali ukoliko vas strah koči u želji da svoj život promenite na bolje i donesete važne odluke, strah je zapravo koren vaših problema. Pročitajte savete popularnog blogera Lea Babaute kako da otkrijete svoje strahove i kako da ih konačno pobedite.

Leo Babauta smatra da svaki problem, mali ili veliki, nastaje iz straha.

"U nekim problemima, strah je očigledan uzrok, pitanje je samo kako ga se rešiti. Za neke druge, strah kao uzrok problema možda nije tako uočljiv" - piše Babauta.
Spisak je impresivan, a njegove stavke više nego zanimljive... Leo savetuje da prvo razmislimo o samom problemu, a onda o tome zašto nam se ponavlja.

Odugovlačenje: verovatno se plašimo neuspeha ili teškog rada. Čak i ako trošimo silno vreme proveravajući elektronsku poštu umesto da se dohvatimo posla, moguće je da se bojimo da ne propustimo nešto važno.

Dugovi: postoji nekoliko mogućih uzroka, ali uglavnom je razlog to što trošimo više nego što zarađujemo i to zbog navike da kupujemo i uživamo u nekim stvarima na koje smo navikli. Navika da kupujemo može biti izazvana anksioznošću, strahom da se nešto što želimo neće dogoditi, usamljenošću ili strahom da nismo dovoljno dobri.

Problemi u vezi: za probleme u vezama postoje mnogi uzroci, ali među njima ima i dosta strahova - od odbijanja, popuštanja kontrole, potpunog prihvatanja onog drugog...

Fizička neaktivnost: ako odustajemo od redovnih treninga, često se i tu upliće strah da ćemo nešto propustiti (na televiziji, internetu), ali ima i straha od teških vežbi i napora.

Pravilna ishrana: za ovaj problem važi isto što i za vežbanje. Razlika je u tome što ovaj problem uključuje i emocionalne probleme, koji mogu biti slični problemu finansija i žudnje za kupovinom.

Izbor zanimanja: možda ne znate tačno čime zaista želite da se bavite, a to znači da se niste nikada posvetili razmišljanju o tome, verovatno zbog straha od neuspeha. Ako znate čime želite da se bavite, a ništa niste učinili po tom pitanju, u pitanju je zaista strah od neuspeha ili strah da niste dovoljno dobri za taj posao.

Stres zbog obaveza: imate mnogo obaveza, ali nije problem u količini već u brizi da sve završite, a to znači da ste postavili sebi ideal: "Uradiću sve na vreme i biće savršeno", a plašite se da taj ideal nećete ostvariti. U ovom slučaju, strah je baziran na nerealnom idealu. Nećete uraditi sve na vreme i savršeno, jer to niko ne može. Prihvatite stvarnost, završićete neke obaveze perfektno, neke ne, pa i ako doživete neuspeh naučite nešto iz njega. Tako svet funkcioniše, niko nije savršen. Ideali ne postoje, objašnjava Babauta.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.