Strah od bolesti može zaista da ugrozi vaše zdravlje: evo kako nastaje i kako se leči hipohondrija

Evo šta treba da uradite ako se konstantno plašite bolesti...

Hipohondrija nije zvanično klasifikovana kao fobija, ali predstavlja nekontrolisan i često bezrazložan strah od bolesti, piše Lovesensa.

Istraživanja pokazuju da osobe sa razvijenom hipohondrijom imaju povećan rizik od anksioznosti, depresije i drugih mentalnih i telesnih pogoršanja zdravlja. Zato je vrlo važno da se ovaj strah ne zanemari, već da se pri prvim znakovima hipohondrije obratite stručnjaku i počnete da radite na uklanjanju ove mentalne blokade.

Mnogi često mešaju hipohondriju i nosofobiju, a razlika je značajna. Nosofobija je strah od određenih oboljenja kao što su karcinom ili dijabetes. Sa drugre strane, hipohondrija predstavlja strah da postojeći simptomi mogu biti znak da se u telu razvija nedijagnostifikovana bolest.

Rani znakovi narušenog mentalnog zdravlja: ove simptome nikada ne smete ignorisatiRani znakovi narušenog mentalnog zdravlja: ove simptome nikada ne smete ignorisatiEvo koji rani signali ukazuju na narušeno mentalno zdravlje!

Simptomi hipohondrije

Prvi znak je konstantno obraćanje pažnje na određene simptome poput bolova u zglobovima, glavobolje, znojenja i verovanje da su to znaci ozbiljne bolesti koja se razvija u telu. Na samu tu pomisao, osoba postaje nervozna, opsesivna i anksiozna.

Neke osobe koje pate od hipohondrije često posećuju lekare i rade testove i više nego što je potrebno, kako bi se uverili u svoje dobro zdravstveno stanje. Takođe, često se na simptome žale prijateljima, partneru , porodici.

Sa druge strane, postoje ekstremi koji ne idu kod lekara zbog straha da ne saznaju neke loše vesti. Strah kod njih može biti još opasniji jer ih sprečava da neguju svoje zdravlje i trpe simptome.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.