Sto lica emocija

Najmanje emotivna nacija na svetu su Singapurci, otkriva najnovija Galupova studija.

Nova studija koju je 21. novembra 2012. godine objavila američka agencija Gallup pokazala je da su stanovnici Singapura najmanje emotivno društvo na svetu.

U istraživanju koje je obuhvatilo više od 150 nacija, Singapurci su se našli na samom vrhu kao nacija koja najmanje pokazuje emocije, ispred stanovnika Gruzije, Litvanije i Rusije. S druge strane, Filipinci su narod koji najviše izražava svoje emocije.

Svi ispitanici su tokom istraživanja koje je trajalo u periodu od 2009. do 2011. godine učestvovali u anketi koja je uključivala neka vrlo obična pitanja, kao što su - ''Da li ste se juče dobro odmorili?'', ''Da li su se ljudi prema vama juče odnosili s poštovanjem?'', ''Da li ste naučili nešto zanimljivo skoro?''. Na sva ova pitanja tek je 36 odsto Singapuraca odgovorilo s nekom emocijom - niti su se dobro odmorili, ali nisu mogli ni da kažu da se nisu dobro odmorili, nisu naučili ništa zanimljivo, ali nisu imali ni nezanimljiva iskustva... U poslednjoj godini ovog istraživanja, u samo 30 odsto odgovora žitelja Singapura bilo je nekih emocija. Za razliku od njih, čak 60 odsto ispitanika sa Filipina odgovorilo je pozitivno na ova pitanja.

Premda uživaju u odličnom standardu, niskoj stopi nezaposlenih i umerenoj klimi,  slovi života Singapuraca pokazali su se nedovoljnim za izazovu česta ispoljavanja kako pozitivnih  tako i negativnih emocija. Objašnjenje se možda krije u činjenici da radna nedelje 5,2 miliona stanovnika Singapura traje 46, 6 sati - što je daleko najduža radna nedelja na svetu. Međutim, možda se krije i u filozofiji života. Tako je Adriana Tan (27), stanovnica Singapura, izjavila da svaka kultura ima svoj način ekspresije: "Evropljani vole siestu, skloni su pokazivanju emocija, naglašavaju da uživaju u životu, dok su Azijati skloniji mirnijem životu, introventnijem i duhovnijem."

Ana Dodig

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.