Šta sve želim i šta sve ne želim da moja ćerka nauči

Moja ćerka nije moj projekat. Ona nije nekakav trofej koji sam rodila da bih ga okolo pokazivala. Konačno, ona nije JA. Ona je svoja.

Možda ćete reći da sam luda. Možda da sam lenja. Možda da izvodim besne gliste s tim modernim vaspitanjem. Ali prvo pročitajte do kraja.

Moje dete ima tri godine. I ima pravo da bira. Može sama da izabere šta želi da obuče. Može da izabere šta želi da jede (od ponuđenih opcija). Može čak da odluči kada će obaviti zadatke koje treba da obavi.

Moje dete otkriva sebe. Uči o svetu oko sebe. Otkriva gde su granice kod njenog oca i mene i koliko ih može pomeriti.

A sve to je početak izgradnje njenog karaktera. Shvatanja šta voli a šta ne, šta želi, a šta ne.

Mojoj devojčici...

Uostalom, i ja volim da imam pravo na izbor. Zato što sam navikla da sve držim pod kontrolom i zato što je tako jednostavno lakše. I sigurno da bi mi lakše bilo da svoje dete prosto „slomim". Ješćeš to što ti dam, obući ćeš to što sam ti spremila.

Lakše, da. Bolje za decu sigurno ne.

I tako sam je pre neki dan poslala da obuče nešto što sam joj odabrala da bismo izašle u šetnju. Posle desetak minuta izašla je iz svoje sobe u jednodelnom kupaćem kostimu i sa šeširom. Čučnula sam pored nje i objasnila joj da je napolju ipak malo hladno i da treba da obuče nešto što ima nogavice i rukave. Razumela me je, vratila se u svoju sobu i nakon nekog vremena izašla u Elzinom kostimu i roze helankama, sva uzbuđena. „Mama, ovo ima rukave i nogavice! Dobro sam izabrala, je l' da?"

Zaustila sam da kažem da je ta haljina od tila neudobna i da će joj smetati kad se bude penjala na igralištu, ali sam oćutala.

„U pravu si, odlično je. Idemo napolje!"

Da se ne lažemo, nije bilo lako. Nije mi se ni najmanje dopadala ideja da izađe napolje u kostimu za maskembal.

Ali, kao njena majka, moj zadatak nije da o svemu odlučujem umesto nje. Treba da odaberem stvari koje su manje važne i koje ne ugrožavaju njeno zdravlje i bezbednost i na tim stvarima joj dozvolim da gradi sebe.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.