Šta je skrivena agresija i zašto je ponekad dobro da budemo agresivni

Mir, zadovoljstvo i opuštenost osećamo onda kada se osećamo dovoljno snažnim da se, onda kada je to potrebno, odbranimo i tako sačuvamo svoju psihičku, emotivnu i telesnu sigurnost...

Kad je reč o agresiji, svi najprije pomisle na ljude koji je izražavaju direktno: vikanjem ili silom. Agresija nije tako jednostavna. Jedna od glavnih svrha izražavanja agresije je dominacija ili nadvladavanje, a put kojim se provodi ne mora biti direktan. Naprotiv, može biti vrlo suptilan - zamaskiran osećanjima, mislima i željama koje se isprva čine sasvim pitomim.

Baš kao što postoje kratkovidni i dalekovidni ljudi, tako postoje i ljudi koji „bolje vide" drugoga kada su s njime blisko povezani i oni koji „bolje vide" kad gledaju sa sigurne udaljenosti. Dominaciju obično povezujemo s „emotivno dalekovidnima" - s distanciranim ili hladnim osobama koje su u stanju da ljude tretiraju sa visine. Oni koji su primarno topli, koji imaju izraženu želju za kontaktom i koji nemaju problem s pokazivanjem osećanja, obično ne doživljavamo agresivnima, nego upravo suprotno - lako im poklanjamo poverenje jer su prijatno društvo.

To može biti vaša nova prijateljica koja pokazuje veliko zanimanje za vas i vaše uspehe. To može biti muškarac koji vas diskretno odmerava i toplo vam se osmehuje. Može biti i kolegica s posla koja vam se lako otvorila i pokazala vam da često ima osećaj manje vrednosti, a vas doživljava kao vrlo samopouzdanu osobu.

Budite pozitivni: evo koje bolesti može da izazove cinizam, a koje slaba samokontrola (NAUČNO ISTRAŽIVANJE)...

Nijedan od ovih načina ponašanja ne čini se agresivnim. Niti mora da bude. Nova prijateljica može da se pokaže kao draga osoba koja vas iskreno podržava u vašim uspesima. Muškarac koji vam pokazuje da ste poželjni može se pokazati kao neko stvarno dobar za vezu ili avanturu - zavisno o tome šta priželjkujete. Kolegica s posla može da se pokaže kao neko ko će vam rado pomoći i možda od vas naučiti kako se na poslu možete bolje postaviti.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.