Šta je samosabotaža i kako je prevazići?

Samosabotaža je onaj vid ponašanja koji stvara probleme pri ostvarivanju ciljeva. Na ovu strategiju nailazimo kada treba da se preduzime neka akcija zarad postizanja ciljeva. Tada osoba obično počne da otežava proces ostvarivanja ciljeva tako što se uglavnom ne uključuje nikako, ili to čini nedovoljno ili neadekvatno. Na neki način, sami sebi dajemo alibi za izostanak uspeha ili neostvarivanje sopstvenih potencijala.

Samosabotaža je strategija koja se koristi u situacijama koje ugrožavaju samopouzdanje. To znači da pribegavamo samosabotaži sa željom da ne ugrozimo svoj integritet, tako što ćemo radije izbeći situaciju u kojoj bismo mogli da doživimo neuspeh, nego što ćemo se usuditi da pokušamo.

Naučite da budete prisutni: kako da osetite sopstvenu moćNaučite da budete prisutni: kako da osetite sopstvenu moćEjmi Kadi, profesorka na Harvardskoj poslovnoj školi, je nakon teške povrede glave uspela ne samo završi školovanje, već i da…

Postoje individualne razlike i sklonosti da se ove strategije uvrste u uobičajen repertoar ponašanja. Sabotiranje sopstvenih napora može prerasti u životni stil i povratno onemogućiti osobu da uspešno funkcioniše u važnim oblastima života, kao što su interpersonalni odnosi i postignuća. Drugim rečima, kada se umereno koriste, strategije samosabotaže mogu biti korisne i imati adaptivnu ulogu, što je isto bitno da osvestimo kod sebe. Ali, u slučaju kada postanu uobičajeni obrazac ponašanja, prestaju da budu funkcionalne i onemogućavaju razvijanje šireg repertoara reakcija na zahteve realnosti.

Život u sadašnjem trenutku: vežba koja vam vraća moćŽivot u sadašnjem trenutku: vežba koja vam vraća moćU užurbanom svetu u kome živimo, jako nam je teško da zaista osetimo prisutnost u sadašnjem trenutku. Prvi korak je da osetimo…

Ako samosabotažu posmatramo kao strategiju čiji je osnovni cilj očuvanje samopouzdanja, onda bi se moglo reći da je za osobu prihvatljivije da se poziva na sopstvenu stidljivost ili anksioznost, nego da prizna kako nema hrabrosti da preuzme inicijativu. Slika o sebi i samopoštovanje će se lakše održati pozitivnim ako se neuspeh u interpersonalnoj sferi tumači trajnim osobinama, jer uz takvo tumačenje implicitno ide uverenje da se na to ne može uticati. Time se održava iluzija o nemogućnosti promene, a sopstvena odgovornost za budućnost interpersonalnih odnosa umanjuje. Šta je deo našeg životnog narativa koji smo uspostavili u detinjstvu, na osnovu roditeljskih zabrana, kao kod našeg orla na početku priče? Veoma često su te zabrane postavljane iz najboljih namera, te to doprinosi težem uviđanju problema.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.