Šta je distimija i koji su simptomi ovog oboljenja: evo šta treba da znate o hroničnoj depresiji

U trenutku kada osoba primeti da se simptomi pojačavaju, važno je odmah se obrati stručnom licu!

Da bi se kod nekog dijagnostikovala depresija potrebno je da se simtomi kao što su: sniženo raspoloženje, nesposobnost da se uživa u stvarima koje su nekada predstavljale zadovoljstvo, smanjena fizička energija, poremećaj apetita (gubljenje ili dodavanje kilaže) i spavanja (smanjeno ili preterano spavanje), pesimističko razmišljanje, javljaju u kontinuitetu i intenzivno dve do tri nedelje.

Psiholozi otkrivaju: 6 najčešćih simptoma opsesivno-kompulsivnog poremećajaPsiholozi otkrivaju: 6 najčešćih simptoma opsesivno-kompulsivnog poremećajaUkoliko ponašanje OKP osobe utiče negativno na svakodnevne životne radnje, potrebna je stručna pomoć.

Distimija predstavlja hronično stanje depresivnosti i osoba ima sve simptome depresije ali su oni blaži. Ovakvo stanje, pak može trajati godinama, i osoba ima utisak da stalno upada ili izlazi iz depresije. Praktično ona se saživi sa ovakvim stanjem, a često se dešava da ovi blaži simptomi postanu intenzivniji i osoba može razviti teži oblik depresije što se naziva dupla depresija.

Osobe koje su distimične mogu često ispoljavati razdražljivost u odnosima i izbegavati socijalne aktivnosti. Postoji pad u produktivnosti, teško donose odluke i skloni su neprestanoj ruminaciji. Često se ovakvo stanje pokušava smanjiti zloupotrebom psihoaktivnih supstanci-prekomerno konzumiranje npr. alkohola može dovesti do trenutnog olakšanja simptoma ali na duže staze zatrpava problem, odlaže njegovo rešavanje i stvara zavisnost. Može postojati sklonost i ka suciadlanim mislima. Prisutno je osećanje niže vrednosti a često i krivice.

Kako prevladati distimiju?

Kao i kod svakog psihičkog poremećaja potrebno je da osoba registruje i razume svoje simptome. Distimija je hronična i ona može početi još u periodu adolescencije, jako je važno da se sniženo raspoloženje i sklonost ka anhedoniji (gubljenju interesovanja za stvari/aktivnosti koje su nekada pričinjavale zadovljstvo) shvate kao simptomi, da se ne produbljuju, da se na pravi način prevladaju.

Da li stalno ispuinjavate želje drugih ljudi: naučite kako da bez straha i kajanja kažete NEDa li stalno ispuinjavate želje drugih ljudi: naučite kako da bez straha i kajanja kažete NEUmesto razmišljanja "Ja sam loš ako ne uradim nešto za drugoga" treba razmišljati "Niko nije ni dobar, ni loš. Svi imamo vrline i…

Pošto su većim delom simptomi blagi, ali svakodnevni, onda je važno delovati svakodnevno,uvođenjem zdravih navika, smanjivanjem opterećanja kad je potrebno, izbegavanjem loših navika (stvaranja zavisnosti od psihoaktivnih supstanci). Za sve depresivne poremećaje jako je važno napraviti strukturu dana, svakodnevna svrsishodna i ne preterano zahtevna aktivnost doprinosi boljem raspoloženju. Psihološki tretman u slučaju distimije obuhvata rad na „razbijanju“ pesimističkih obrazaca razmišljanja, na građenju smopouzdanja, veštinama bolje komunikacije sa drugima, pravljenju realističnih ciljeva i prihvatanju svojih simptoma kao savladivih, sklonih menjanju.

U trenutku kada osoba primeti da se simptomi pojačavaju važno je da se odmah obrati stručnom licu kako bi dobila adekvatnu pomoć.

Izvor: Vaš psiholog

Mr Sanja Marjanović

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.