Šta je aktivni odmor

Biolozi su dugo proučavali period između dve podele ćelije, tokom kojeg se - čini se - ne dešava mnogo toga. A onda su otkrili da je to "mirno doba" na molekularnom nivou, trenutak kad se regrupiše DNK. Upravo takvi, "mirni trenuci" važni su i za čitav naš organizam.

  • Aktivni odmor

Odmor nije izležavanje pred televizorom. Kako biste se odmorili na svim nivoima, što nam je potrebno svakog dana, američki specijalista za spavanje Matthew Edlund preporučuje aktivni odmor koji smanjuje stres.

  • Društveni odmor

Vreme koje provodimo družeći se s prijateljima i porodicom ne smanjuje samo nivo hormona stresa, već i rizik od srčanih i drugih ozbiljnih bolesti.

  • Mentalni odmor

Prestanite da radite tri stvari odjednom i fokusirajte se na jednu. Obavljanje niza zadataka istovremeno, čak i nakratko, utiče na nervni sistem, menja krvni pritisak, otkucaje srca i telesnu temperaturu. Zaokupite se jednostavnom vežbom poput osvešćenog disanja ili odlutajte mislima u mesto iz snova.

  • Fizički odmor

Dobro nam je poznato da i kratkotrajno izležavanje ili polusatni san tokom dana ponekad daju energije koliko i celonoćno spavanje. Grčko istraživanje pokazuje da polusatni san barem tri puta nedeljno smanjuje rizik od srčanog udara za više od 30 odsto, a istraživanje koje je sprovela NASA pokazalo je da osobe koje tokom dana prilegnu 26 minuta imaju 38 odsto bolji učinak na poslu.

  • Duhovni odmor

Meditacija i molitva pružaju duhovnu utehu, a prema nekim istraživanjima poboljšavaju koncentraciju i pažnju. Američko istraživanje pokazuje da ljudi kojima su duhovne aktivnosti deo svakodnevice žive duže, za šta je delom zaslužno i druženje.

 

Pripremile: Maša Radanović, Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.