Snažna žena i muškarac-dečak: gde je lek za osvešćene partnerske odnose

Danas i muškarce i žene čeka izazov - kako se vratiti svom istinskom biću i probuditi u sebi pravu ženu i pravog muškarca...

Od kraja 19. veka položaj žena u društvu se znatno promenio. Feministički pokret je izdignuo žene iako se neravnopravnost žena u odnosu na muškarce i dalje očitava na raznim društvenim nivoima, kao što je niža prosečna plata za isti posao ili manja zastupljenost u političkim strukturama...

Osnaživanje žena na društvenom nivou omogućilo je razvijanje ambicije kod žena i preuzimanje poslova koji su pre bili rezervisani za muškarce. No, to im nije olakšalo ulogu majke, a uz to, društvo nije podsticalo muškarce da preuzmu ono što se tradicionalno smatralo "ženskim poslovima". Tako ćemo na reklamama za banke videti, recimo, uspešne menadžerke, ali nigde nećemo videti kako se veliča slika muškarca koji pegla, kuva ili čisti kupatilo.

Mnoge žene danas rade sve - odgajaju decu, vode domaćinstvo, a sve to uz redovan posao na kom moraju biti jake i uspešne jer je to ono što diktiraju vrednosti kapitalizma. I kod žena i kod muškaraca se veliča snaga nasuprot mekoći i osećajnosti koji su presudni za dobar osećaj i stvaranje bliskosti.

Promenama u društvu menjaju se porodični i partnerski odnosi. Jedan od zanimljivih primera bliskosti koje je iznedrilo savremeno društvo je: snažna žena i muškarac koji teži da ostane večiti dečak. Ovaj primer je nastao jer snažna žena muškarca podseća na dominantnu majku koja će se pobrinuti za njegove potrebe. Mada ova konstelacija nikome u celosti ne odgovara, ipak nekom "delu" muškarca i nekom "delu" žene odgovara i zato se održava sve dotle dok i muškarac i žena ne izađu iz svojih uloga.

Carl Gustav Jung jezgrovito je izrazio uloge u koje nas vuče podsvest samo jednom rečenicom: "Sve dok ne osvestite podsvesno, ono će upravljati vašim životom i vi ćete to nazivati sudbinom." Nažalost, mnogi do kraja života ostanu u ulogama koje su usvojili u porodici, s osećanjem da nisu mogli drugačije, da im je takva "sudbina". Mnoge žene ostanu snažne i opterećene, a mnogi muškarci umrtvljeni svojom dečijom ulogom koja odaje utisak sigurnosti, a zapravo je samo zamka koja ih vodi u stagnaciju i osećaj nekompetentnosti.

12 pitanja koja će otkriti da li ste vi i vaš partner srodne duše...

No, kao što smo već spomenuli, nekom "delu" muškarca to odgovara, i to onom dečijem delu koji zbog majčine dominantnosti ili kritičnosti nije uspeo da se razvije u sposobnog mladića, a zatim i u muškarca koji svojom unutrašnjom snagom barata slobodno. Taj njegov dečiji deo zalečen je "boljom majkom", odnosno, partnerkom u koju se, verovatno, i zaljubio upravo zato što je tako snažna.

S druge strane, žena je ta koja "vuče sve" (brine se o ličnomm razvoju, o tome da partnerski odnos bude u redu, da se egzistencijalni problemi na vreme rešavaju). To je tip žene kog danas vrlo često susrećemo. Na početku veze takvoj ženi takođe odgovara muškarac-dečak, jer on voli njenu snažnu stranu i tako joj daje potvrdu njene snage. Osim toga, to joj odgovara jer se uz njega oseća emotivno sigurnom (neće biti povređena njegovom potrebom za dominacijom), a uz sve to na početku veze takav odnos u njoj budi nežni majčinski osećaj kog rado naziva bezuslovnom ljubavlju. No, vremenom žena počinje da se oseća izneverenom, a neretko i iskorišćenom jer muškarac ne vidi da joj treba pomoć, kako želi da podele egzistencijalne brige ili kućne poslove.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.