Sedam principa srećnog braka

U srećnim brakovima pozitivna osećanja dominiraju nad negativnim i omogućavaju partnerima da se osećaju optimistično jedno prema drugome i prema zajedničkom životu.

Većina nas čula je ili izrekla stvari poput: na braku (ili dugoročnoj vezi) treba raditi. Ali kako? Odakle krenuti? Šta čini dobar brak ili vezu? Na temelju svojih istraživanja srećnih i nesrećnih brakova Gottman je prepoznao sedam principa na kojima bi trebalo da počiva svaka dobra veza, piše Lovesensa.

Brak bez seksa: Moj suprug i ja nikada nismo bili srećniji...

Kao prvo, kaže poznati američki naučnik John Gottman, koji na Univerzitetu Washington već decenijama izvodi istraživanja parova u svojoj „Ljubavnoj laboratoriji”, emocionalno inteligentni bračni partneri su bliski i intimno se poznaju. Neprestano dele detalje svog života. On zna kakva osećanja ona gaji prema svom šefu i šta je frustrira na poslu. Ona zna da je on umetnička duša i sanja o tome da postane muzičar. Emocionalno povezani parovi ne uzimaju se zdravo za gotovo i neprestano odvajaju vreme za to da saznaju šta se trenutno događa u životima njihovog partnera. Gottman to naziva "ljubavnim mapama" i kaže kako će se parovi koji imaju detaljne ljubavne mape jedno o drugome mnogo lakše nositi sa stresovima u vezi.

Jedan od preduslova dobre veze je i međusobno poštovanje i divljenje koje bi trebalo da bude temelj bračnog prijateljstva. Iako su i srećni parovi ponekad frustrirani negativnim osobinama svojih partnera, uglavnom osećaju da je njihov partner osoba vredna poštovanja i divljenja. Najbolji test za otkrivanje postoji li ta komponenta u braku, kaže Gottman, jeste pitati parove kako gledaju na istoriju svoje veze. U nesrećnim vezama parovi često preoblikuju sopstvenu istoriju i gledaju na nju uglavnom u negativnom svetlu – dok će u dobrim vezama partneri pričati o istoriji svoje veze sa smeškom na licu. U čak 94 posto slučajeva parovi koji pozitivno gledaju na svoju prošlost imaće i srećnu budućnost.

Vladeta Jerotić: šta čini brak uspešnim i stabilnim, a šta uzrokuje razvod...

Odlika srećnih parova je i to šta se svakodnevno okreću jedno prema drugome kako bi dobili emocionalnu podršku i prihvataju mišljenje i uticaj drugog. Partneri koji se mogu osloniti jedno na drugo u malim svakodnevnim stvarima, kaže Gottman, neprestano ulažu u zajednički emocionalni bankovni račun. Kad znate da vaš partner na poslu ima stresan dan i nazovete ga usred dana kako biste ga ohrabrili, ulažete na taj račun. Onima koji imaju mnogo pozitivne energije na tom računu, biće lakše da prebrode probleme i izazove koje život nosi. Pomažući jedno drugom na male načine, kaže nadalje Gottman, učinićete mnogo više za svoju vezu nego da uplatite dvonedeljni romantični odmor na Bahamima.

I na kraju, dugoročna veza ne sastoji se samo od gajenja dece, deljenja kućnih obaveza i vođenja ljubavi. Ako imate zajedničku viziju svoje veze i života zajedno, zajednički unutrašnji život koji se sastoji od malih rituala, snova i ciljeva, daćete svojoj vezi ili braku još jednu dublju dimenziju. Svaka porodica, kaže Gottman, ima svoju mikrokulturu, koja ima svoje običaje (poput porodičnog nedeljnog ručka), rituale (poput čaše vina pri proslavi rođendana ili unapređenja) i mitove (priče koje par zajednički stvara o smislu svoje veze). Srećni parovi poštuju i podržavaju snove svog partnera, neguju zajedničke snove i ciljeve kao i atmosferu u kojoj svaki od partnera može da izrazi sopstvene stavove. Kad razgovarate iskreno i s poštovanjem, stvarate zajednički smisao veze, a što više zajedničkog smisla vaša veza ima, biće srećnija i bogatija.

„Jedan od najtužnijih razloga za raspad braka je kad supružnici ne shvate vrednost svoje veze pre nego što bude prekasno”, kaže Gottman. „Prečesto se dobar brak uzima zdravo za gotovo umesto da mu se pruže briga i poštovanje koje zaslužuje i koje mu je očajnički potrebno.” Na svakoj vezi se mora raditi bez obzira na to koliko dobra bila. Zašto ne početi još danas? Kako biste u ovom trenutku mogli da pružite podršku svom partneru i razveselite ga?

Izvor: Lovesensa

Ivona Lerman

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.