Saznajte koliko će dugo trajati vaš brak: moćna tehnika čuvenog bračnog terapeuta

Jednostavan način da saznate koliko će trajati vaš brak!

"Nećete imati pravi odnos sa partnerom dok ne postanete spremni za to."

Bračna terapeutkinja Suzan Piz Gadua istićče da ovaj citat često govori svojim klijentima i da on u sebi krije suštinu bračnih problema, piše Lovesensa.

Suzan se priseća kako je pre nekoliko godina jedna sredovečna žena došla da je vidi i već se prijavila za razvod od svog supruga. Odnosno, donela je odluku i želela je samo jedno - da čuje da je učinila ispravnu stvar. Mnogo godina je živela u braku, rodila šestoro dece i odjednom shvatila da joj je u braku postalo dosadno.

Šta je terapeutkinja uradila? Naučila je očajnu ženu da govori istinu. Odnosno, da govori tako da prenese partneru koliko je nesrećna svih ovih godina.

Bila je to vrlo surova istina koju je bilo teško čuti. Ali ta iskrenost je promenila tok događaja.

Da li postoji savršen brak i zašto moderni brakovi ne traju dužeDa li postoji savršen brak i zašto moderni brakovi ne traju dužeModeran model braka gotovo ga je učinio nepodnošljivo teškim... evo zašto!

U trenutku kada je sedela za stolom nasuprot supruga, stavila je pred njega izjavu o razvodu i počela otvoreno i iskreno da govori o svojim osećanjima - led se lomio. Prvi put suprug ne samo da je čuo, već je želeo i da nešto promeni - da spasi brak.

Spasili su brak i nastavili su da žive zajedno, ali što je najvažnije, njihov odnos se toliko poboljšao da žena nije mogla da veruje. A sve zato što je jedan od partnera bio spreman da ode. Srećom, nakon konsultacija sa psihologom.

Koliko god to paradoksalno moglo zvučati, Suzan tvrdi da je potpuno moguće razlikovati odnose koji imaju budućnost i one koji završavaju potpunim fijaskom.

Terapeutkinja ovo pitanje ispituje na primeru hijerarhijskog modela ljudskih potreba - Maslovljeva piramida. Objašnjava da parovi koji "funkcionišu" na najnižem nivou retko ostaju zajedno, osim ako to nije potrebno. Oni koji su na visokom nivou (aktualizacija) nisu samo srećni zajedno, već i pomažu jedni drugima da rastu, podržavaju se i motivišu. Naravno, ostaju zajedno.

Dakle, da li se veza završava srećnim završetkom ili raskidom, određuje se odgovorom na četiri osnovna pitanja. Oni se tiču sigurnosti, ljubavi i poštovanja.

1. Da li zaista želite da budete sa ovom osobom ili se samo plašite bola i patnje koje uzrokuje razvod?

Bračna teraputkinja ističe da je odgovor na ovo pitanje ključan. On je taj koji određuje potencijal veze: da li će uspeti ili ne.

Naš zadatak je da utvrdimo: Šta nas pokreće? Koji motiv?

Ako ljudi ostanu u braku samo iz razloga što se plaše usamljenosti ili samog procesa razvoda, tada je prognoza takvih odnosa obično nepovoljna.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.