Saveti psihologa: kako da se najbolje oprostite od stare godine i dočekate novu spremni za sreću

Na čemu smo zahvalni, a šta bismo želeli da je bilo drugačije u sledećoj godini? Uz pomoć vežbe, lako ćemo saznati...

Osigurajte 30-ak minuta u kojima nećete biti ometani i odaberite prostor u kojem se osećate posebno dobro. Možete zapaliti sveću ili mirisnu lampu i nekim lepim detaljima oplemeniti mesto na kojem se nalazite, sve s ciljem da vam bude lepo. Ovo je vaše vreme za sebe u kojemu težite povezati se s dubinama svog bića, u kom ćete osluhnuti poruke koje će vam došapnuti vaša intuicija u obliku misli, slika, sećanja.

Postavite nasuprot sebe stolicu i zamislite da na njemu sedi lik koji je otelotvorenje vaše prošle godine. Nemojte promišljati, jednostavno prihvatite ono što vam se pojavi kao prdstava, a možda i kao misao, stih, melodija. Možda vaša prošla godina ima oblik prekrasne vile ili princeze, možda pogrbljene starice, možda je oblak boja, dramatičan ritam bubnjeva ili tugaljiva pesma violine...

Vratite se u mislima unatrag, na početak godine i osvestite ono što je u njoj za vas bilo posebno važno. Kad bi prošla godina bila poglavlje u vašoj knjizi života, koji bi mu bio naslov? Koje su se teme pojavljivale u vašem životu? Kako ste se nosili s njima, koje je možda bilo skriveno blago u teškim trenucima? Šta vam je u protekloj godini bilo najvrednije, šta svakako želite poneti sa sobom, a što želite ostaviti iza sebe?

10 stvari koje znaju ljudi koji su srećni svakog dana...

Recite svojoj prošloj godini na čemu ste joj zahvalni, a što biste želeli da je bilo drugačije. Napišite na papir sve ono što želite ostaviti iza sebe - to mogu biti razni problemi i opterećenja, reakcije koje ne volite kod sebe, emocionalne povrede... Dok budete pisali, možete zamišljati kako s izdisajem istovremeno otpuštate iz sebe neželjenu energiju, kao malene oblačiće koje duvate u plamen sveće, a zatim možete i zapaliti papirić i vizualizovati kako se time oslobađate starog i stvarate prostor za novo iskustvo. Zahvalite se svojoj prošloj godini i vidite kako se ona podiže i odlazi nestajući u daljini.

Na njeno mesto sad dolazi sledeća godina. Dopustite sebi da vidite lik koji će se pojaviti, a isto tako ga možete prema želji oblikovati i menjati, sve dok se ne javi osećaj radosnog iščekivanja. Napišite pismo budućoj sebi, sebi na kraju sledećegodine, zapisujući svoje želje, snove, bez cenzure, a onda ga stavite u omot, zalepite i odložite na sigurno mesto gde će vas dočekati u poslednjim danima sledeće godine.

Sedam pravila za ostvarenje snova...

Još jednom, uz osmeh, mahnite sebi u budućnosti i vidite kako vam uzvraća pozdrav i osmeh i poručuje da je iza nje jedna posebna, dobra godina i šta se tačno događalo neće vam otkriti, da ne bi pokvarila veselje otkrivanja!

psiholoska_vezba_za_kraj_godine_sta_nosimo_a_sta_ostavljamo_iza_sebe_1

Izvor: Sensa klub

Melita Reiner

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.