Saveti psihologa: ako vam dete drsko odgovara, treba da uradite ove 3 stvari

Strategija u tri koraka - evo šta roditelj treba da preduzme kada deca počnu drsko da mu odgovaraju!

Većina dece prolazi kroz faze kada pokušava da "odgovara" roditeljima i ispoljava drskost. I svi odrasli ljudi ponekad dopuste da im trenutak besa ili slabosti nadvlada samokontrolu, pa prasnu jedni na druge.

Roditeljima se uglavnom savetuje da ignorišu povremeno prevrtanje očima ili dečje gunđanje, ali da zauzmu stav kada dete pokaže nedostatak poštovanja. Ali, kako odrediti gde je tu granica? I, kada uspete da je odredite, šta uraditi onda kada je dete pređe? Da li ista pravila važe za trogodišnjaka i za tinejdžera?

Kako pravilno vaspitati dete: čuveni psiholog otkriva zlatnu formuluKako pravilno vaspitati dete: čuveni psiholog otkriva zlatnu formuluZlatna formula poznatog američkog psihologa za vaspitanje dece - roditelji treba ovih 10 rečenica da zapišu kao podsetnik!

Lično ne mislim da je bilo kakvo ignorisanje provokativnog ponašanja kod deteta dobra ideja. Kada deca počnu da "odgovaraju" oni pokušavaju nešto da nam kažu. A ako ih ne slušamo, stvari će otići dalje.

Ali to ne znači da je rešenje u tome da i vi, kao roditelj, eksplodirate i na taj način pokušate detetu da date do znanja gde mu je mesto. To će samo pogoršati stvari i ponašanje koje želite da sprečite će se verovatno ponoviti.

Vaš cilj je, pretpostavljam, da mirno uspostavite neke standarde ponašanja i međusobnog poštovanja u svom domu. To ćete uraditi tako što ćete svojim primerom pokazati poštovanje i pokušati da konstruktivnom komunikacijom rešite problem, postavljajući istovremeno neka jasna očekivanja u pogledu načina komunikacije u vašoj porodici.

A evo i strategije u tri koraka:

1. Strogo vodite računa o svom rečniku i pokažite kako se ukazuje poštovanje dok razgovarate sa svojom decom. Čak i onda kada mislite da to možda nisu zaslužili. Ako uhvatite sebe da vičete ili omalovažavate, ugrizite se za jezik. Nemojte se plašiti da postavite granice, ali to učinite tek kad budete mogli da govorite mirno i ukažete detetu poštovanje. (Ne brinite, neće ono zaboraviti kako se ponašalo, nisu deca zlatne ribice).

2. Ništa ne shvatajte lično. Podsetite sebe da se vaše dete još uči samokontroli i trenutno ima problem zbog kojeg gubi strpljenje. Pokažite da priznajete njihova osećanja i da razumete problem (ako je to u redu, ponudite pomoć), pa čak i ako istovremeno morate da ih upozoravate da paze na ton svog glasa.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.