Put kroz krizu srednjih godina

Promena koja se dešava u srednjim godinama može se razviti u ozbiljnu depresiju ili u priliku za lični rast, a to sve zavisi od niza faktora, uključujući i podršku partnera i voljenih.

Kriza srednjih godina je normalan deo života. Sva ljudska bića dožive promenu ili krizu i moraju proći kroz niz faza. Promena je jednostavno normalan prelaz na drugu fazu života. U toj fazi, ljudi često ponovo ocenjuju svoje prioritete i ciljeve.

Živimo u društvu u kome se smatra da muškarac kupuje crveni sportski auto kada doživi krizu srednjih godina. Naravno, ne kupuju svi muškarci crveni sportski auto, ali svi muškarci u tom uzrastu žele da dokazuju nešto. Muškarci često vrednuju sebe kroz uspešnost u poslu, pa žele da izgledaju uspešno, iako njihova poslovna dostignuća nisu onakva kakvima su se nadali.

Žene se najčešće vrednuju kroz odnose. Kada se nađu u krizi srednjih godina, žene će proceniti svoju uspešnost vrednujući se kao žena, majka ili kao obe. Žene u ovim godinama imaju osećaj da su završile gajenje svoje dece, verujući da sada mogu učiniti šta god žele. Odlučuju da slede neke svoje snove koje su možda napustile zbog porodičnih obaveza. Mogu postati više „sebične” jer osećaju kao da su učinile sve za druge i da je sad vreme da se posvete sebi.

Depresija ili lični rast?

Promena koja se dešava u srednjim godinama može se razviti u ozbiljnu depresiju ili u priliku za lični rast, a to sve zavisi od niza faktora, uključujući i podršku partnera i voljenih.

Budite svesni simptoma ozbiljne depresije, kao što su: promene u ishrani, u navikama spavanja, umor, osećanje pesimizma i beznađa, nemir, anksioznost,  razdražljivost, osećaj krivice, bespomoćnosti i bezvrednosti, gubitak interesa za aktivnosti u kojima ste pre uživali, misli o okončavanju života, telesna bol, kao što je glavobolja ili gastrointestinalni poremećaji...

Ukoliko imate neke ili većinu ovih simptoma trebalo bi da se pozabavite rešavanjem problema u kome se nalazite i da ga pretvorite u izazov koji ćete rešavati i tako neminovno dolazi do ličnog rasta. U mladim godinama hraneći telo dolazite do fizičkog rasta. U ovim godinama samo ako hranite svoju dušu možete da porastete.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.