Psiholozi otkrivaju: 6 najčešćih simptoma opsesivno-kompulsivnog poremećaja

Ukoliko ponašanje OKP osobe utiče negativno na svakodnevne životne radnje, potrebna je stručna pomoć.

Opsesivno-kompulsivni poremećaj (OKP) je mentalno stanje koje karakteriše opsesivne misli i zaključci koji i te kako mogu da utiču na kvalitet života.

Ova bolest je sve češća, upozoravaju psiholozi, a istraživanja su pokazala da 1% Amerikanaca pati od neke vrste OKP. Iako ne postoje testovi koji sa sigurnošču mogu da pokažu da li neka osoba ima OKP, psiholozi su naveli neke najčešće simptome od kojih opsesivno-kompulsivna osoba pati.

Izbegnite zamke društvenih mreža: kako na naš život utiče poređenje sa drugimaIzbegnite zamke društvenih mreža: kako na naš život utiče poređenje sa drugimaIako društvene mreže imaju brojne prednosti kao što su povezivanje sa ljudima koje nemamo prilike često da viđamo ili…

Pranje ruku

Jedna od najčešćih simptoma OKP jeste mahnito pranje ruku zbog bojazni od bolesti uzrokovanih bacilima.

Ovo se povezuje sa dubljim psihološkim poremećajima, a koren se, prema psiholozima, skriva u tome da osoba ose'a da je nemoralna i pranjem ruku zapravo želi da "opere" sebe.

Opsesivno čišćenje

Osoba koja pati od OKP najčešće ima tendenciju da konstantno nešto čisti, sklanja i sprema. Lako može razviti i fobiju od bakterija, a želja za čišćenjem vremenom se pojačava.

Stalna provera

Verovatno se svima desilo da se nisu setili jesu li isključili šporet ili peglu, pa su se vraćali da proveravaju?

Ovo je naravno veoma česta pojava, a prerasta u kategoriju OKP onog trenutka kada se osoba svakodnevno nekoliko puta vraća proveravajući svetla, šporet, peglu, bravu…

Psiholozi tvrde da je razlog stalne provere zapravo strah od odbijanja, ali veliki udeo ima i neodgovornost.

Brojanje

Neki ljudi koji pate od OKP imaju tendenciju da broje, na primer tokom penjanja uz stepenice. Ovo ponašanje prouzrokovano je sujeverjima, da na primer broj 13 donosi nesreću.

Da li vam je teško ujutru da ustanete iz kreveta: proverite da li patite od disanijeDa li vam je teško ujutru da ustanete iz kreveta: proverite da li patite od disanijeŠta je disanije i kako joj treba pristupiti - emotivni poremećaj koji pogađa sve više ljudi, naročito tokom hladnih dana!

Organizacija

Opsesivno kompulsivne osobe organizuju svaki spektar svog života, do perfekcionizma.

Da li je u pitanju slaganje po parovima, bojama, simetrično ili savršeno ravno, ova OKP karakteristika povezana je s opsesijom o savršenom redu i strahom od gubitka kontrole.

Težnja za prihvatanjem

Osobe s OKP konstantno preispituju svoje odluke i veoma im je važno kakav utisak ostavljaju na druge.

Opsesivno-kompulsivni poremećaj, upozoravaju psiholozi, može da oteža pa čak i onemogući normalan život. Ukoliko ponašanje OKP osobe utiče negativno na svakodnevne životne radnje, potrebna je stručna pomoć.

Izvor: Edukacija/Stil

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.