Psihologija pregovaranja: kako nam Frojd može pomoći da zaradimo veću platu i borimo se za svoje interese

Znate li kakva psihologija stoji iza nekih od najefektivnijih tehnika pregovaranja? Zanimljiva...

Danijel Šapiro (Daniel Shapiro) osnivač je i direktor Internacionalnog pregovaračkog programa na Harvardu, a radio je i na Bliskom istoku, kao i sa liderima u vladi.

U knjizi „Pregovaranje o onom o čemu se ne pregovara" (Negotiating the Nonnegotiable), između ostalog, objašnava psihologiju koja stoji iza nekih od najefektivnijih tehnika pregovaranja.

Možete pomisliti da je njemu lako kada, na primer, dođe trenutak da treba da pregovara o plati, ali nije tako. Kako kaže za Business Insider, upravo je suprotno.

„Kada počnem da pregovaram o svojoj plati, sav se nekako skupim. I to je obrazac koji imam. Osećam kao da iskorišćavam nekog."

Prečica do većeg zadovoljstva u životu: šta uraditi ako afirmacije ne pomažu...

Ovaj obrazac ponašanja Šapiro naziva „opsesivno-kompulzivan." To je termin koji je skovao Sigmund Frojd (Sigmund Freud) još 1914. godine. Šapiro je opisao ove repetitivno-kompulzivne obrasce ponašanja kao „ljudsku tendenciju da ponavlja isti disfunkcionalni obrazac ponašanja iznova i iznova."

Šta je prvi korak da postanete bolji pregovarač? Da postanete svesni svog ponašanja koje se ponavlja, posebno kada dođe na red razgovor o povećanju plate.

Kada dođe do neprijatnog razgovora o povišici koje je vaše tipično ponašanje? Počnete da se znojite, mumlate, crvenite, ili ste previše agresivni? Da li ste možda suviše ponizni, pa kad krene malo dublja rasprava onda se povučete?

Kada jednom otkrijete to ponašanje, onda ćete i naći način da počnete da ga menjate. Ako ste neko ko obično izbegava konflikt, razmislite koje su to fraze koje biste mogli da koristite tokom sastanka kako biste se bolje založili za sebe, savetuje Šapiro. Naravno, lakše je reći nego uraditi. Šapiro kaže da se oseća „neprirodno" kada se fokusira na promenu ponašanja.

Koja je njegova strategija? „Zamišljam da sam Robert De Niro. Odjednom sam nekako snažniji, borim se za ono što zaslužujem. Biću saosećajan, ali neću se predati," kaže iskreno Šapiro.

psihologija_pregovaranja_kako_uz_pomoc_frojdovog_koncepta_do_uspeha_na_poslu_i_vece_plate_1

Izvor: BIZlife

N. V.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.