Psiholog otkriva: kako emotivni bol utie na naše zdravlje, odnose i budućnost

Svaka emotivna bol uzrokuje poremećaj na nivou naših ćelija i unutrašnjeg stanja organizma.

Evo šta treba da uradite kada vas mue potisnuta negativna osećanja...

Svaka trauma ima posledice na fizičkom nivou po naše telo. Kada je naš nervni sistem van ravnoteže i naše ćelije su u disbalansu.

Zbog toga je važno istovremeno raditi na mentalnom, emotivnom i fizičkom zdravlju. Oslobađanje od stresa, napetosti i potisnutih neprijatnih emocije je presudno za opšte zdravlje.

Tri načina da osvestite svoje emocije: otvorite se ka drugim ljudimaTri načina da osvestite svoje emocije: otvorite se ka drugim ljudimanog trenutka kada odlučimo da otvorimo svoje srce, postajemo izloženi najrazličitijim vrstama emocija. Najvažniji zadatak u tom…

Glavni problem nastaje kada se osoba ne suoči na pravi nain sa svojom traumom ili traumatičnim iskustvom i kada gubi osećaj da je u sigurnom okruženju.

Na primer, osoba koja je imala teško detinjstvo i nije imala priliku da se obrati odraslima u nevolji, moguće je da će u odraslom dobu takođe imati teškoće da se otvari pred drugima i zatraži pomoć kada joj je potrebna.

Često se ovakva stanja prenose generacijama, slično kao genetska predispozicija za neko oboljenje. Tako na primer majka koja u sebi neguje potisnute negativne emocije neće moći da se prilagodi detetu i njegovim potrebama. Moguće je da će imati previše emotivan ili agresivan pristup, čak i ukoliko se trudi da svoju emotivnu haotičnost ne prenese na okruženje.

Da li krijete negativne emocije: kako suzbijanje osećanja utiče na zdravlje i ličnostDa li krijete negativne emocije: kako suzbijanje osećanja utiče na zdravlje i ličnostLjudi su sve više pod pritiskom da se ponašaju kako okolina očekuje, pa neretko prikrivaju emocije i ponašaju se društveno…

Nažalost, često sa sobom nemamo ljude koji nas mogu podržati kada se osećamo emotivno iscrpljeni ili prolazimo kroz trenutke tuge.

Zato je važno da svaki emocionalni proces, blokadu ili krah shvatimo kao nešto što može značajno uticati na naše zdravlje, emotivne odnose i budućnost.

Razgovori sa stručnim osobama mogu najpre pomoći da osvestimo koje traume nas progone i na koji način je najbolje da ih se oslobodimo.

Izvor: Sensa.si/Psiholog: dr. Vesna Mirt

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.