Psiholog otkriva - da li postoji idealan suprug: evo koje 3 osobine treba da poseduje partner za ceo život

Psiholog otkriva sve o idelanom bračnom partneru - da li postoji i koje osobine poseduje...

Astrolozi govore u kom horoskopskom znaku "čuči" idealan muž, bajke i ljubavne filmske drame kreiraju njegovu romansiranu sliku, srce svake od nas crta različite obrasce u koje ga uklapa. Onda, kada ga konačno sretnemo i provedemo nekoliko godina sa njim, naš suprug postaje sve manje idealan, realnost briše njegov magični sjaj, dozvoljavajući i manama da se pokažu. Ali, nešto što mi doživljavamo kao nedostatak, neko drugi smatra poželjnom osobinom, i obrnuto. Kako bi glasila definicija idealnog muža, pitali smo Marinu Maljković Ranitović, psihologa, stalnog sudskog veštaka i sistemskog porodičnog psihoterapeuta:

Da li postoji savršen brak i zašto moderni brakovi ne traju dužeDa li postoji savršen brak i zašto moderni brakovi ne traju dužeModeran model braka gotovo ga je učinio nepodnošljivo teškim... evo zašto!

- I pored najbolje volje, ne mogu da u nekoliko reči definišem idealnog muža, jer je za svaku pojedinačnu ženu on različit. Da bude još komplikovanije, i jednoj istoj ženi, u zavisnosti od njenog uzrasta i životnih faza, menja se lična, individualna predstava idealnog muža. On bi, svakako, morao da poseduje - pre svih kvalitetnih osobina - i otvorenost za komunikaciju sa svojom ženom, a zatim i fleksibilnost, uz hrabrost za promene koje su neminovne.

Koliko se predstava o njemu promenila u odnosu na pre dvadeset godina?

- Mnogo. Pre dvadeset godina uloge bračnih partnera bile su jasnije definisane nego danas. Tada je često bilo dovoljno da, ukoliko je svaki partner odrastao u funkcionalnom braku roditelja, prekopira način funkcionisanja unutar svoje primarne porodice, uz velike šanse da se i u novoformiranom braku razvije funkcionalnost relacija.

Danas to više nije tako. Uloge, pre svega rodne, nisu jasno definisane i svaki par ponaosob mora da traga za svojim jedinstvenim načinom optimalnog funkcionisanja.

U kom životnom periodu najčešće zamenimo predstavu o gospodinu idelanom koju smo imali u detinjstvu, za onu sa kojom "odemo" pred oltar?

- Ne moramo nikada da zamenimo svoju predstavu o gospodinu "idealnom". Kako odrastamo, ta se predstava menja sa nama i može da raste i bude sve bliža zamišljenom idealu, pod uslovom da sa nama raste i naš partner i kvalitet naših odnosa.

Žrtvujemo li tako svoje snove ili se samo na poželjniji način prilagođavamo realnosti, pronalazeći sreću u njoj?

- Ne treba da žrtvujemo svoje snove. Žrtva nikada nije bila dobar izbor. Sreća se ne gradi na žrtvi, već na prihvatanju sebe, partnera i realnosti, kao dobrog koncepta.

Kakva bi bila idealna žena tom idealnom mužu?

- Zadovoljna žena, otvorena za iskrenu komunikaciju sa mužem, a zatim i fleksibilna i hrabra za promene koje su neminovne.

Da li je moguće "napraviti" ga idealnim ili su to samo iluzije koje će nas, na kraju, sasvim sigurno dovesti do razočaranja?

- Ne treba ga "praviti" idealnim. Muškarca i muža ne treba tretirati kao projekat, nego kao formiranog čoveka sa svim svojim osobinama, koga možemo da prihvatimo takvog kakav jeste i da ga možda adekvatno motivišemo da nam svesno dodatno učini neke sitne ustupke, u želji da nam zajednički život bude što udobniji i prijatniji. Ideja da od njega, takvog kakav jeste, napravimo idealnog, svakako je iluzija koja neminovno dovodi do razočaranja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.