Psiholog otkriva: 7 dokaza da ste odlična majka

Klinički psiholog Nadene van der Linden otkriva koje situacije pokazuju da ste se odlično snašli u ulozi majke!

Roditeljstvo je najlepši, ali i najteži zadatak kojim teži svako od nas.

Ali u današnje vreme, roditelji se često brinu da li odgajaju dobro svoju decu i imaju više standarde.

Na tom putub lako upadaju zamke, upoređujući se s drugim roditeljima ili traže spoljašnje znakove svog uspeha.

Nadene van der Linden, klinički psiholog i autorka knjige "Tales from the Parenting Trenches: a clinical psychologist vs motherhood", objasnila je za portal Motherly pravila dobrog roditeljstva.

Psiholog otkriva - kako unaprediti odnos sa detetom: 7 stvari koje treba da uradi svaki roditeljPsiholog otkriva - kako unaprediti odnos sa detetom: 7 stvari koje treba da uradi svaki roditeljRoditelji su u stalnom preispitivanju da li su se dovoljno dobro snašli u toj ulozi, da li i gde greše i kako na tome mogu da…

Dete pokazuje različite emocije pred vama

Možda vam ponekad izgleda da nema potrebe da dete izražava sve emocije pred vama, ali njegova sposobnost da izrazi ljutnju, tugu ili strah je dobar znak jer se oseća sigurno.

Gledajte da izbegnete da se dete zatvara i ne ometajte izražavanje njegovih osećanja. Umesto toga, obratite pažnju i budite zahvalne zbog toga.

"Videla sam kako si udarao u zid i da si bio veoma ljut. A ti si mi rekao da je to zato što ti tvoja sestra nije dopustila da se igraš", ovom rečenicom pokazujete detetu da možete da podnesete i razumete njegove osećanja.

Dolazi kod vas kad se povredi ili ima neki problem

Na taj način ste osigurali sigurnu luku u koju dete dolazi kada mu treba pomoć.

Slušanje njegovih problema, bilo da su mali ili veliki stvara divan i otvoren odnos između majke i deteta o stvarima koje su teške u životu i za koje treba pomoć oko rešavanja.

Može da razgovara o mislima i osećanjima bez straha

Reč je o pozitivnom znaku prihvatanja otvorenog i fleksibilnog odnosa. Neki roditelji nesvesno svojim ponašanjem ograničavaju komunikaciju sa svojim detetom. To rade kada preterano reaguju na misli ili osećanja koji im se ne sviđaju ili one koje dovode u pitanje njegovo ponašanje kao roditelja.

Drugi roditelji su toliko krhki da ih deca žele da ih opterećuju svojim mislima i osećajima.

Zabrinuta sam kad roditelj kaže: "Moje dete je moja stena". Roditelji su stene, a deca to nikad ne bi trebalo da budu. Možete podržati misli i osećaje deteta bez obzira na ko ste. Ako vam je potrebna dodatna podrška, uradite to s odraslom osobom, ali ne s detetom.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.