Psihodrama – povratak spontanosti

Psihodrama koristi potencijal dečje igre za ponovno vraćanje spontanosti i kreativnosti, koja je izgubljena odrastanjem, a potrebna je u životu za borbu u svim novim i nepoznatim situacijama.

„U psihodramskom susretu rad na sebi i istovremeno rad na drugima, uz njihovo sopstveno učešće, predstavlja na posredan način stalno preispitivanje smisla. Volja za smislom nije samo istinski odraz čovekove humanosti već i pouzdano merilo duševnog zdravlja.” (Theodore A. Kotchen)

Psihodrama je akciona metoda grupnog psihoterapijskog rada koja se oslanja na teoriju, filozofiju i metodologiju učenja psihoterapeuta i psihosociologa Jacoba Levyja Morena (1889–1974) i koristi elemente teatra radi osvešćivanja i prepoznavanja problema, pitanja, stavova i uloga koje imamo u svakodnevnom životu.

O psihodrami razgovaramo sa Lidijom Vasiljević, psihoterapeutkinjom i psihodramatičarkom.

Ekspozicija

„Psihodrama koristi potencijal dečje igre za ponovno vraćanje spontanosti i kreativnosti, koja je izgubljena odrastanjem, a potrebna je u životu za borbu u svim novim i nepoznatim situacijama”, kaže Lidija. „Moreno je govorio da nivo spontanosti u čoveku govori o tome koliko je on mentalno zdrav i blizak svojim unutrašnjim potencijalima i svome pravom ja. Nivo spontanosti govori i o tome koliko smo se zaista upustili u rad na sebi. Što je osoba spontanija, to ima širi repertoar uloga i širi dijapazon ponašanja u realnosti, a samim tim je i kreativnija. Kreativnost u izražavanju nužno je vezana za spontanost. Ista je situacija i u psihodramskoj grupi.”

U stvaranju ovog metoda Moreno se nadovezao na grčku tragediju, ali i na šamanističke isceljujuće rituale koji se odigravaju u magijskom krugu (na nekoj vrsti scene). Ujedno i sveštenik i terapeut, šaman kroz magiju i ritual postiže isceljenje za pojedince i zajednice. Da bi ih doveo do katarze, on u svojim isceliteljskim ritualima upotrebljava zamenu uloga (role-playing), mantranje, pokret, šminku i kostime. Slično tome, u okviru strukture koju je osmislio Moreno, terapeut bira dramski način izražavanja koji je najprikladniji za protagonistu, centralnu figuru celokupne psihodramske akcije. On na taj način uvodi ritual u prelazni period njegove psihičke promene.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.