Promenite svoj život: 20 stvari koje moramo pustiti kako bi živeli srećno i zadovoljno

Kada određene situacije i stvari pustimo iz svog života, nove i bolje nam idu u susret...

Nalazite se u zamišljenom letećem balonu. Tu ste samo vi i sve stvari koje posedujete. Nešto pođe po zlu i počnete brzo da gubite visinu. Udarićete u zemlju za manje od deset minuta ukoliko brzo nešto ne smislite.

20 inspirativnih saveta za poboljšanje odnosa sa drugima

Jedino rešenje je rešiti se viška težine i izbaciti barem pola vaših stvari. Ili to ili ćete se srušiti. Gledate u stvari i oklevate nekoliko sekundi, ali onda učinite ono što morate i počinjete da bacate stvari koje ste sakupljali pola svog života. Teret postaje lakši, padanje se zaustavlja i polako se opet vraćate u normalni let. Osećate veliko olakšanje.

Kako da bezuslovno volimo: izaberite ljubav i živite ljubav

Ovakva se situacija događa svima nama, ali u manje dramatičnoj verziji. Vezujemo se za stvari koje smo nakupili tokom godina. Neke od njih imaju praktičnu vrednost. Za neke od njih smo samo sentimentalno vezani. A neke od njih su jednostavno nagomilani nered.

5 stvari za kojima ne treba žaliti na kraju dana

S našim mentalnim životom se događa ista stvar. Nosimo puno stvari u našim glavama tokom godina. Nosimo sa sobom životne priče, emocionalne vezanosti, uverenja i druge stvari koje se godinama razvlače u našim umovima.
Neke od njih su beskorisne ideje koje nam značajno oduzimaju energiju.

Neke od njih su emocionalni ostaci iz teških trenutaka naše prošlosti. Neke su samo uverenja za koja smo se vezali bez očiglednog razloga. A neke su samodestruktivne navike i strahovi.

Ako ste u letećem balonu, koje od ovih mentalnih blokada trebate pustiti? Pogledajte listu od 20 stvari. Znate za još neke?

 1. Pustite vezanost - Prema budističkoj filozofiji, vezanost je koren problema. Vežemo se za sve vrste stvari, čak i neke najbanalnije. Jeste li i vi vezani za nešto? Koliko? Da li vas to sprečava u nečemu? Patite li zbog toga? Pogledajte jasno u to, razbijte tu iluziju i znajte da se svaka vezanost može odvezati.
 2. Pustite osećaj krivice - Krivica nema nikakvu funkciju. Razmislite, što vam ona može i kako rešiti? Samo vas drži kao u zatvoru tuge.
 3. Pustite negativno razmišljanje - Pesimističke misli i negativni stavovi vas drže u mračnoj auri koja prožima sve što radite. Opasno je biti u njoj. Znajte da misli utiču na svet oko nas.
 4. Pustite samokritiku - Puno puta smo sami sebi kost u grlu. Kritikujemo sebe u najboljoj nameri ali i pređemo granicu. Kitikovanje se onda preokrene u obeshrabrujuće poruke. Pustite ih i budite blagi i nežni prema sebi.
 5. Pustite predrasude - Predrasude vas čine ogorčenima. Smanjuju granice mogućnosti značajnog povezivanja s drugima.
 6. Pustite prisilno razmišljanje - Da li se držite nečeg jer osećate da tako treba da činite bez očiglednog razloga? Vreme je za iskreno sagledavanje nuspojava.
 7. Pustite potrebu za tuđim odobrenjima - Imamo naviku da tražimo odobrenja od drugih. To ponašanje ukazuje na potrebu skretanja pažnje nasebe, ali i preti našoj samouverenosti i integritetu.
 8. Pustite ograničavajuća uverenja - Većina naših granica su samonametnute. Život nije osmislio granice. Naša uverenja jesu. Naučite da prepoznate ona uverenja koja ograničavaju vaše mogućnosti delovanja i pustite ih.
 9. Pustite zamerke - Zamerke su loše po srce. Ako ih dugo zadržavate i ako ih ima mnogo, zaista možete da ugrozite i svoje zdravlje. Istraživanja pokazuju postojanje povezanosti između bolesti srca i emocija poput ljutnje i zameranja.
 10. Pustite stav "Sutra ću to učiniti" - ovo je taktika odlaganja u vašoj podsvesti koja vas sprečava da obavite važne zadatke. Pokušajte to da promenite i bar deo zadatka učinite danas.
 11. Pustite zabrinjavajuće misli - One nastaju iz straha od nepoznatog i nesigurnosti u vezi s budućnošću. Misao kako se neka neugodnost može dogoditi je samo nestvarna misao koju smo sami stvorili. Zapitajte se da li je ta misao utemeljena na stvarnim činjenicama?
 12. Pustite ljubavne rane - Rani u srcu od prošle ljubavi treba nekada i duže vremena da zaceli. Vaše srce je zaključano dok vaš um vrti istu misao celo vreme. U tom bolu u srcu treba spoznati da ne patite zbog gubitka, već zbog ideje koju imate u glavi o gubitku.
 13. Pustite ružna sećanja - Ponekad se setimo neprijatnih stvari koja bude u nama tugu. Ta ružna sećanja utiču na nas u sadašnjosti. Neka ostanu tamo gde i pripadaju - u prošlosti.
 14. Pustite nepotrebne stvari - Vežemo se i za stvari svih vrsta. Ponekad napravimo u svojim životima nered od nepotrebnih predmeta. Pustite ih i pojednostavnite sredinu u kojoj živite i radite.
 15. Pustite loše društvo - Ako imate oko sebe ljude koji su neiskreni, zavidni, izrazito pesimistični ili obeshrabrujući, napravite distancu od njih.
 16. Pustite ideju da ste vi rezultat svoje prošlosti - Jedna učestala greška u koju upadnemo je uverenje kako smo mi rezultat naših iskustava u prošlosti. To nam ograničava pogled u budućnost, jer ostajemo u uverenju kako budućnost može biti samo ista kao i prošlost. Neke stvari su nepromenjive, ali mnoge su još uvek u vašim rukama.
 17. Pustite poistovećivanje s poslom ili drugim ulogama - Ovo je jedan od rizika modernog života. Kako razne uloge postaju sve specifičnije, počinjemo da se ponašamo kao da smo mi sami te uloge. Zbog takvog odnosa, gubimo uvid u našu pravu prirodu.
 18. Pustite loše navike - Navike su ponašanja koja iznova ponavljamo, a ona vas mogu sprečiti ili ometati u korisnom i produktivnom delovanju. To može biti bilo šta - od previše gledanja televizije ili prejedanja do uzimanja droga i sličnih opijata.
 19. Pustite lično shvatanja života i stvari oko vas - Često smo emocionalno uznemireni jer interpretiramo reči ljudi iz vrlo subjektivnog gledišta. Kada prihvatamo stvari lično postajemo uznemireni, povređeni i razočarani. Kada gledamo na život s više objektivnog gledišta ostajemo emocionalno balansirani i usredsređeni na ono što je važno.
 20. Pustite gledanje na sat - Vreme je jedan od najvećih izvora stresa. Ipak, ne vreme samo po sebi, već naše shvatanje vremena. Ponekad se osećamo zarobljeni u konceptu vremena čak i kad se odmaramo. To uništava našu slobodu i prostor. Naučite kako da provedete nešto vremena bez svesnosti o vremenu. Upravo to će biti oslobađajuće i u produktivno.

Piše: Gilbert Ross / myscienceacademy.org

Izvor: Atma.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.