Prevara, poverenje i vernost

Osnovni preduslov svake skladne veze je poverenje. To je najveća od svih vrednosti koje partneri ulažu u zajedničku budućnost.

Toliko je poverenje važno u međuljudskim odnosima, najbolje govori izreka da je bolje biti osoba od poverenja nego biti voljena osoba. Poverenje je jedno od najcenjenijih ljudskih vrlina koje tražimo u svima onima s kojima ulazimo u neki oblik društvenih veza, od onih poslovnih do prijateljskih i partnerskih. Mogli bismo reći da je njegova vrednost tim veća zato što je poverenje aktivan odnos koji dugo gradimo s određenom osobom, a zasniva se na uzajamnosti i pre svega na iskrenosti i fair-playu. Jednom izigrano poverenje teško da možemo nekome ponovo da poklonimo ili da ga steknemo. To naročito važi za partnerski odnos, u kom dvoje ljudi veruje da međusobno grade zajedničku budućnost, ulažući u zajednički sistem vrednosti.

Kad govori o poverenju, seksualni terapeut Nataša Barolin Belić ga opisuje vrlo slikovito, kao emocionalni bankovni račun koji otvaramo u trenutku kad s nekim, bilo da je član porodice, prijatelj ili partner, stupamo u bliskiji odnos. "U svaki takav odnos ulažemo pažnju, brigu i ljubav dokazujući svojim postupcima, korektnim ponašanjem i rečima prema toj osobi da nam je do nje stalo i svoj ulog iz dana u dan povećavamo. U partnerskom odnosu, u trenutku prevare moramo biti svesni da ćemo tim postupkom odmah otići u crveni minus i da će nam biti potrebno veoma mnogo vremena ne samo da se vratimo u plus nego i da se vratimo na nulu."

Kako kaže Nataša, kada govorimo o prevari, postoji niz aspekata koje treba razmotriti pre nego što donesemo zaključak zašto se druga strana odlučila na takav korak. "Rado naglašavam da, kad je u pitanju prevara, uvek je reč o svesnoj odluci i da nikad ne postoji izgovor da nismo znali šta radimo, ili da je to bilo nešto jače od nas. A da bismo pronikli u prave razloge za takav čin, trebalo bi da se vratimo unazad i utvrdimo koji su bili motivi osobe koja je prevarila partnera, jer se u pozadini neretko kriju sasvim drugi povodi od onih za koje smo mislili da su pravi razlog prevare. Naime, prevara ponekad može biti motivisana željom za osvetom zbog emocionalne hladnoće ili odbijanja seksualnih odnosa jednog od partnera.

Ponekad osoba veruje da će moći da popravi kvalitet veze ako se upusti u prevaru, a neki put čezne za bliskijim emocionalnim odnosom, koji je vremenom u vezi nestao zbog rutine zajedničkog života. No, neretko prevara može biti posledica trajno poremećenih odnosa među partnerima ili naprosto povod za raskid veze. Zato treba dobro razmotriti u kojoj je fazi odnos, jer u tom se odgovoru ujedno krije i ključ rešenja ili postupaka oba partnera. U svakom slučaju, paleta motiva je široka, od nezadovoljstva vezom do činjenice da partner koji je prevario sebi dopušta drugačija pravila ponašanja nego što dopušta drugoj strani."

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.