Prenatalna komunikacija

Vaše dete je vaš učenik. Vaš stomak je njegova prva škola.

Savremena nauka je još dvadesetih godina prošlog veka utvrdila da zvuci i pokreti dopiru do bebe već tokom njenog embrionalnog života. Zahvaljujući skupljanju raznovrsnih čulnih utisaka koji joj dolaze preko majke, za bebu je, iako još nije rođena, važno da li je začeta u ljubavi, da li je trudnoća bila planirana ili se dogodila "slučajno", da li je majka po karakteru stabilna, strpljiva, ume li da se čuva stresa, vodi li računa o svojoj ishrani tokom trudnoće... Takođe, bitno je čemu je majka izložena u toku trudnoće. Muzika koju sluša, način na koji provodi svoje slobodno vreme, knjige koje čita, razgovore koje vodi...utiču na ženino raspoloženje, a time i na njenu bebu.

"Čišćenje paučine" Podizanje svesti o i razmišljanje o sebi kao roditelju, upravo pre rođenja deteta je preduslov što bolje pripreme za ovu ulogu. Danas postoje mnoge tehnike i metode koje taj stav potpomažu a većini je zajedničko ozbiljno unutrašnje preispitivanje. U pojedinim klinikama (na primer, klinika Mountain u Kaliforniji), sprovodi se tehnika "čišćenje paučine" koja podrazumeva dubinsko otvaranje kao uvod u psihološku pripremu za porođaj. Obavlja se u 36. nedelji trudnoće, a u ovom terapeutskom radu učestvuju i trudnica i njen partner. Upravo zbog potrebe "slaganja kockica" ili eventualnog smirivanja zbog svega što se tokom ove tehnike može "otvoriti" ili izreći, ova se tehnika i sprovodi nekoliko nedelja pre samog porođaja.

Zašto je važna primena tehnika "čišćenja" pre rođenja deteta? Svi mi tokom godina prisvojimo brojne predrasude sredine u kojoj živimo kao i mnogo stresa, loših iskustava, limitirajućih uverenja. Da bi se upustili u borbu sa sopstvenim negativnostima moramo ih, najpre, osvestiti. Povećanom svešću istovremeno povećavamo sopstvene šanse da upravo ta područja kontrolišemo. A zatim, ukoliko više uspevamo da pobeđujemo svoje negativnosti, utoliko smanjujemo rizik da sopstvenim mentalnim mrakom (pojedini autori ovaj pojam definišu kao "mentalni otpad") zagadimo svoje dete.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.