Prava mera uspeha

Pravu meru uspeha ne određuju trenutna ostvarenja, već sposobnost da ostanemo u skladu sa večno promenljivim tokovima života. U današnje vreme uspeh se, nažalost, najčešće meri materijalnim postignućima i koristima koje iz toga proizlaze. To je kao da kažemo da je ostrvo samo onaj mali vidljivi deo. A uspeh je, u stvari, mnogo više od toga.

Da bismo shvatili šta uspeh stvarno jeste, prvo treba da razumemo odakle sve počinje. Drugim rečima, gde se želje, ideje, projekti, konkretni planovi, nagon za akcijom i rezultati rađaju. Naravno, sve kreće iz našeg uma. Ono što je za uspeh važnije od saznanja uzroka jeste viđenje kako um deluje. Jer ako ne znamo kako um radi, nećemo moći ni da ga iskoristimo u kreiranju života kakav želimo.

Um kreator (ne)uspeha

Kao što u bašti sejemo semenje, tako i u svom umu sejemo misli koje će potom odrediti rezultate u obliku dobrih ili loših iskustava, svidelo se to nama ili ne. Jedan od ključnih principa od kojih zavisi šta ćemo požnjeti u svom životu svakako je kontrola misli. To je ono kada idete ulicom i gledate svuda naokolo misleći na svašta. Da li znate da gledati u nešto znači i misliti na to, a ono na šta ćemo misliti nije uvek svestan izbor.

Idući u šetnju, na primer, sa prvobitnom namerom da fokusiramo svoje misli na konkretan problem koji želimo da rešimo, u jednom trenutku počinjemo da razmišljamo o nekim potpuno drugim stvarima. I ne samo to, po zakonu privlačenja, mi doslovno počinjemo da privlačimo stvari koje prvobitno uopšte nismo ni tražili. Otud i imamo sve to što imamo u životu: malo onog što želimo i daleko više onoga što ne želimo. Ako bismo pogledali na šta najviše fokusiramo svoju pažnju, shvatili bismo zašto je tako.

Ono što možemo da uradimo da bismo u budućnosti dobijali rezultate koji su u našu korist, ali naravno ne na štetu drugih, i ono što će definitivno presuditi da li ćemo biti uspešni ili ne, tiče se sledećih nekoliko ključnih kvaliteta.

Integritet

Integritet je kada smo usredišteni u centru svog bića, a ne u alternativnim centrima kao što su, na primer, persona, ego, bračna ili porodična veza, institucija, religija itd. Kao što u našem telu postoji centar gravitacije, isto tako postoji i bazični centar koji izvire iz samog srca našeg bića. Kada smo svesno povezani s tim centrom, možemo da delujemo kao celovita bića. U suprotnom, moraćemo da se oslanjamo na lažne centre koji nisu ukorenjeni u istini. Ilustracije radi, to je kao da gradimo kuću na pesku u nadi da ćemo biti osigurani i zaštićeni od vremenskih neprilika. U tom slučaju, posle prve ozbiljnije kiše, zna se šta sledi. Prema tome, ako hoćemo stabilnu i pouzdanu kuću koju neće srušiti prvi pljusak, povežimo se sa centrom u srcu svoga srca.

Samopouzdanje

Samopouzdanje je stanje potpunog poverenja u sopstvenu unutrašnju moć. To je suštinski kvalitet bez kojeg nikada nećemo osećati dovoljnu hrabrost da budemo svoji. Kod većine nas samopouzdanje biva ozbiljno poljuljano još u ranom detinjstvu. Umesto da nas vode na putu do samopouzdanja, roditelji i društvo skoro nas neizostavno uslove do te mere da potpuno zaboravimo šta znači verovati u sebe i svoje unutrašnje instinkte. To je jedna od osnovnih prepreka sazrevanju u slobodnog i odgovornog pojedinca. To je razlog zbog kojeg smo, između ostalog, tako skloni da verujemo spoljašnjem autoritetu.

Ponovno izgrađivanje samopouzdanja, kako bismo konačno došli do izražaja kao jedinka, ili ko smo mi stvarno, dešava se progresivno na putu otrežnjenja i razuslovljavanja. Za to su nam svakako potrebne pomoć i podrška drugih samopouzdanih ljudi. Zato, mudro je da potražimo takve ljude ne čekajući da nam budu preko potrebni.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.