Posttraumatski sindrom: ove simptome ne treba nikad ignorisati

Posttraumatski poremećaj može se javiti čak nekoliko godina nakon doživljenog stresa! Evo koji simptomi ukazuju na ovo stanje...

Posttraumatski stresni poremećaj je vrsta anksioznosti i javlja se kao posledica psihološkog izlaganja visoko stresnim životnim situacijama, piše Lovesensa.

Kada osoba koja je doživela stres potiskuje neprijatna osećanja, taj stres se duboko u njihovoj duši gomila i kad tad izađe na površinu. Posttraumatski stresni poremećaj uglavnoms se javlja mesec dana nakon stresne situacije, ali postoje slučajevi kada se pojavi nakon nekoliko meseci, pa čak i nekoliko godina. Što duže taj stres "ključa" u osobi, problem postaje veći, kao i simptomi i posledice koje posttraumatski poremećaj izaziva.

6 stvari koje svako treba da zna o depresiji: evo kako nastaje ovo psihičko stanje6 stvari koje svako treba da zna o depresiji: evo kako nastaje ovo psihičko stanjeDepresija nije prolazno neraspoloženje ili osećaj tuge zbog neke situacije, već ozbiljno psihičko stanje koje treba da se leči!

Ovaj poremećaj se najčešće javlja nakon saobraćajnih nesreća, životnih situacija u kojem ste prisustvovali nasilju, nakon ozbiljnih zdravstvenih problema, a kod žena se može javiti i nakon porođaja.

Simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja razlikuju se od osobe do osobe, ali najčešće dolazi do sledećih promena u ponašanju:

Noćne more, stalno prisećanje na stresan događaj, slike događaja se vraćaju, osećaj bola, pojačano znojenje, strah, izbegavanje razgovora o stresnom događaju, nagle promene raspoloženja (bes, ljutnja, nervoza), nesanica, problemi sa koncentracijom, anksioznost i depresija. Javljaju se i fizički simptomi poput neosnovanih bolova u glavi i problemi sa stomakom.

Da li vaše dete pati: 4 znaka da detetu nedostaje roditeljska pažnjaDa li vaše dete pati: 4 znaka da detetu nedostaje roditeljska pažnjaDeca neizostavno pokazuju nedostatak pažnje na sebi svojstvene načine. Proverite da li i vašem detetu nedostaje roditeljska…

Posttraumatski stresni poremećaj može se javiti i kod dece kod kojih su prvi simptomi najčešće noćne more i problemi sa spavanjem.

Preporučuje se da nakon svakog visoko stresnog događaja razgovarate sa psihoterapeutom koji će pomoći da se na najbolji mogući način suočite sa stresnom situacijom i oslobodite se neprijatnih osećanja.

Napomena: Ukoliko imate nabrojane simptome, obavezno potražite stručnu pomoć.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.