Pet mitova o ljudskom mozgu

U najnovijoj knjizi "Supermozak", Deepak Chopra i Rudolph Tanzi otkrivaju da su mnoga uverenja o ljudskom mozgu, zapravo, netačna.

Što više neurolozi uspevaju da saznaju o mozgu, to se više novih pitanja otvara u pogledu njegovog funkcionisanja. Među najnovijim otkrićima i hipotezama, sakupljenim u knjizi "Supermozak" koju potpisuju Deepak Chopra i Rudolph Tanzi, koja je objavljena početkom novembra 2012. godine, dvojica naučnika razotkrivaju pet mitova u vezi s mozgom koji su se dugo smatrali utemeljenim činjenicama.

 

  • Povređeni mozak se ne može isceliti. Netačno. Naučnici danas znaju da mozak ima neverovatne moći isceljivanja kakva se u prošlosti nisu ni pretpostavljala.
  • Ustanovljene neuronske putanje u mozgu ne mogu se promeniti. Netačno. Štaviše, sposobnost mozga za izgradnju novih neuronskih putanja ostaje netaknuta od rođenja pa sve do smrti.
  • Starenje mozga je neizbežan i ireverzibilan proces. Netačno. Svakoga dana nastaje mnoštvo novih tehnika kojima možete očuvati mladost mozga.
  • Mozak gubi milione ćelija dnevno, a njihov gubitak se ne može nadoknaditi. Netačno. U mozgu postoje matične ćelije koje imaju sposobnost sazrevanja u nove moždane ćelije i to tokom čitavog života. Većina novih otkrića predstavlja odlične vesti za sve one koji se boje da će sa starenjem početi da gube mentalnu vitalnost.
  • Primitivne reakcije (strah, bes, ljubomora, agresija) nadjačavaju "viši" mozak. Netačno. Mada je genetska memorija stotine generacija utisnuta u nas, "niži" mozak i dalje postoji i prouzrokoje primitivne i često negativne odgovore na draži iz okruženja. Međutim, mozak se neprekidno razvija i ljudi su stekli sposobnost da ovladaju tim nagonima zahvaljujući svom izboru u kritičnim situacijama.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.