Paolo Koeljo: ZA i PROTIV emocionalne nezavisnosti

Duša pati i to da pati mnogo kad god je nateramo da živi površno. Duša voli one stvari koje su lepe i duboke.

"Na samom početku života, a onda i kad zađemo u starost, neophodni su nam pomoć i ljubav drugih ljudi. Nažalost, između ta dva perioda, dok smo snažni i sposobni da se brinemo o sebi, ne vrednujemo dovoljno ni ljubav i saosećanje. A kako naš život i počinje i završava potrebom za ljubavlju, zar ne bi bilo bolje da je i mi pružimo drugima, u vreme kad smo snažni i sposobni za to!"

Ovo su reči koje je izgovorio aktuelni Dalaj Lama. Zaista, vrlo je neobično kad se zamislimo nad činjenicom koliko se ponosimo svojom emocionalnom nezavisnošću. Očigledno, stvari baš ne stoje tako. Naime, i dalje su nam potrebni drugi ljudi, čitavo života, ali nas je "sramota" da to pokažemo i više volimo da plačemo u tajnosti. A kad nas neko zamoli za pomoć, tu osobu smatramo slabom i nesposobnom da kontroliše osećanja.

Paolo Koeljo: Ovo je test istinske vere...

Postoji nepisano pravilo da je "svet stvoren za snažne" i da "samo najjači opstaju". kad bi to bila istina, ljudski rod ne bi postojao, jer je našoj vrsti potrebna zaštita dugo vremena (specijalisti kažu da bi naša deca mogla da prežive kad navrše 9. godinu života, dok mladunčetu žirafe treba šest do osam meseci, a pčeli čak manje od pet minuta.)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.