Okrenuti sebi ili okrenuti svetu?

Na kojoj ste strani ličnosti? Imate li više osobina introverta ili ekstroverta? Pročitajte šta introverti treba da znaju o ekstrovertima i obrnuto i saznajte kako introverti mogu da uspeju u društvu koje je podređeno ekstrovertima.

Introvertnih ljudi ima koliko i ekstrovertnih, iako se na prvi pogled možda tako ne čini. Razlog je jednostavan: ekstroverti su bučni, nametljivi i sveprisutni pa ih je lakše uočiti od njihovih tihih i povučenih bližnjih. U našoj sredini ekstroverti su bolje uklopljeni u društvo, dok se introverti moraju potruditi da se izbore za mesto pod suncem, a da pritom ne žrtvuju svoju prirodu.

Posao za introverta

Irena (32) je dugo verovala da je poželjno i normalno biti ekstrovertan i uživati u što dinamičnijem životu ispunjenom kontaktima s raznolikim ljudima. Sve ono što ona nije mogla. „U osam godina rada kao nastavnica, svaki vikend bih provodila na kauču iscrpljena od još jedne nedelje”, priča Irena. „Nakon svakog dana tokom koga sam se bavila učenicima bila sam iscrpljena. Morala sam se nositi s onima koji se ne trude, sa onima kojima gradivo ne leži, sa zlostavljačima, sa roditeljima nezadovoljne dece, sa kolegama, a jednom čak i sa medijima. Nakon što bih upila sve te nadražaje, teškom mukom sam sređivala misli. Bila sam dobra u svom poslu pomažući deci da otkriju i krenu za onim što žele u životu. Međutim, na kraju dana više ne bih imala snage da pomognem sebi.”

Jedne subote Ireni je sinula spoznaja koja se dugo formirala. „Ne volim nastavnički posao. Nikad ga nisam volela. Bilo mi je zanimljivo da studiram pedagogiju i lingvistiku, ali ne i da održavam svakodnevne kontakte sa stotinama učenika. Od mnoštva ljudi, moj um je stalno bio prekomerno nadražen i zaokupljen dešifrovanjem svega što sam videla i čula. A frustriralo me je i to što su moje kolege s lakoćom podnosili radno opterećenje.”

Kao žena kojoj na čelu piše „introvertna”, Irena je jedna od mnogih koji se bolje snalaze u kontaktu sa sopstvenim mislima i osećanjima nego u spoljašnjem svetu dinamike i komunikacije. Shvativši da će joj izloženost okolnim nadražajima uvek crpeti energiju, Irena je dala otkaz i bacila se na samostalni posao dizajniranja odeće i nakita. Biznis joj je sjajno krenuo, a društveni život ograničila je na ljude koji joj po temperamentu odgovaraju.

„Dok sam radila u školi, uz sve mnoštvo službenih kontakata, imala sam mizeran privatni život i stalno bila usamljena. Slobodno vreme odlazilo mi je na oporavak i punjenje baterija za iduću radnu nedelju. Sada se srećem sa mnogo manje ljudi, ali samo sa onima s kojima želim. I više nisam ni najmanje usamljena”, kaže ova, danas uspešna, kreativka.

Ljubav prema samoći

Pogrešna je predrasuda da je introvertnost isto što i stidljivost. Obe osobine ograničavaju društvenu interakciju, ali zbog različitih razloga. Dok introvert voli da provodi vreme u samoći, stidljiv silno želi da se zbliži s drugima, ali mu za to nedostaje veštine ili strpljenja. Zabluda je i poistovetiti introverte s mizantropima. Nisu neprijateljski nastrojeni prema ljudima, nego ih previše kontakata ili predugo druženje zamara. To je razlog zašto introvert odlazi sa zabave nakon sat i po, dok se ekstrovert tek tada zahuktava. „Moj prijatelj Lazar izbegava čak i novogodišnje proslave, a ako ga ponekad i uspemo odvući, začas malaksa i beži kući pre ponoći”, priča 36-godišnji Neven, koji je i u pet ujutro na zabavi pun energije. Ali, njegov vršnjak Lazar objašnjava: „Ja itekako volim da se družim, ali u tihim ambijentima i u malim društvima. Najlepše mi je da se nađem samo sa jednom osobom i na miru razgovaram.” Ekstroverti provode sveukupno više vremena u društvenim aktivnostima, ali nema veće razlike između ova dva temperamenta u pogledu vremena koje provede s rodbinom, ljubavnim partnerom i bliskim prijateljima.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.