Očarana, zaljubljena pa razočarana: šta sve treba naučiti iz izneverenih očekivanja

Razočaranja u životu su neizbežna, ali iz njih se mogu naučiti pozitivne stvari!

Niko ne voli razočaranja. Ali, hteli mi to ili ne, ona nam se u većoj ili manjoj meri događaju tokom celog života. Stalno stvaramo predstave o ljudima, o budućnosti, o nama samima i, ako su te predstave lepše od onoga što nam stvarnost pokaže, onda se razočaramo.

Sama reč „razočaranje" ima veze sa čaranjem, odnosno čarolijom. Očekujući nešto posebno - veliku ljubav, uspeh ili izuzetno lep godišnji odmor - sami sebe pomalo začaramo. Naš um stvori neku predstavu za koju poverujemo da može da postane stvarnost. A kad se ta predstava, u sukobu sa realnošću, počne raspadati, više nismo očarani, nego raz-očarani. Zavesa uma je razmaknuta i vidimo nešto drugo.

11 saveta srpskog psihijatra za vaspitanje deteta u ljubavi: kako postupiti u slučaju strahova, roditeljskog razvoda i sukoba u okruženju

To „drugo" nije istinito i stvarno, nego samo drugačije. Kao što ulepšana predstava nije stvarna, tako ni predstava stvorena kroz prizmu razočaranja nije stvarna. Ona samo pojačava sve ono što je u kontrastu sa očekivanim. Dakle, najpre se bude ugodni osećaji zbog predstave kojom nas je očarao um, a zatim se bude neugodni osećaji zbog toga što ta predstava nije postala stvarnost. Na prvi pogled, to se može činiti besmislenim, kao da je reč o nekoj smicalici. Ali, ako obratimo pažnju na celokupni proces, primetićemo da očekivanja, očaranost i razočaranja itekako imaju smisla. Kad padnemo na smicalicu uma i emotivno se vežemo za neku predstavu, to za što smo se vezali uvek je nešto što nam u životu nedostaje ili nešto za šta mislimo da bi nam moglo značajno promeniti život nabolje. Zato je važno zapitati se: što je to za šta smo se „zakačili"? Ako je reč o težnji prema uspehu, koji deo predstave o uspehu nas najviše privlači? Važnost? Popularnost? Bogatstvo?

Ako je reč o zaljubljivanju, koji deo predstave o ljubavi nas najviše privlači? Zanimljivi razgovori? Nežnost? Majčinstvo? Ako je reč o predstavi o savršenom godišnjem odmoru, koji deo predstave nas najviše privlači? Mir? Istraživanje nečeg novog? Zabava? Kada otkrijemo šta je ono čime nas je um očarao, znaćemo šta je ono čemu stremimo. To stremljenje je delom ili potpuno nesvesno, jer da je bilo sasvim svesno, ne bi se manifestovalo kroz očaranost nekom predstavom. Zato, prva važna informacija koju možemo dobiti iz procesa očaravanja i razočaravanja jeste: šta je ono čemu stremimo? Ovo je vrlo važna informacija, jer jednom kad saznamo čemu stremimo, možemo se svesno usmeriti da to i ostvarimo.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.