Nevidljiva deca: kako da pomognete mališanu da pobedi stidljivost

Kada se dete povlači u sebe, "zatvara" i, u pokušaju da izbegne potencijalne opasnosti tog nepoznatog sveta koji ga okružuje, postaje stidljivo ono, zapravo, pokušava da postane "nevidljivo"...

Za dete svet može izgledati kao veliko, opasno, zastrašujuće mesto. Kada još izostanu roditeljska posvećenost i podrška, najprirodnije je da se dete povlači u sebe, "zatvara" i, u pokušaju da izbegne potencijalne opasnosti tog nepoznatog sveta koji ga okružuje, postaje stidljivo. Ono, zapravo, pokušava da postane "nevidljivo".

Stidljivost je osobina poznata u svim kulturama, ali se način na koji se ona vrednuje razlikuje. U pojedinim zemljama smatra se plemenitom osobinom koju treba podsticati od ranog uzrasta. Univerziteti u Šangaju i Ontariju sproveli su istraživanje, upoređujući osobine dece iz ova dva grada. Deca iz Šangaja su "stidljivost" smatrala najpoželjnijom osobinom koju njihov prijatelj treba da ima. Istovremeno, deca iz Ontarija su upravo ovu osobinu smatrala najmanje poželjnom.

U različitim uzrastima stidljivost se različito manifestuje. Ipak, uobičajeni simptomi su: spuštanje ili izbegavanje pogleda, odbijanje komunikacije, drhtanje, crvenilo lica, tikovi, znojenje dlanova... Iako su ova deca omiljena kod nastavnika (ne prave galamu, nisu sklona nestašlucima), u današnjem društvu roditelji na stidljivost svoje dece gledaju kao na manu, odnosno poistovećuju je sa nedostatkom upornosti ili ambicija.

Međutim, upravo roditelji, u najvećoj meri, doprinose razvoju stidljivosti. Kako? Kada roditelji imaju očekivanja veća od onoga što dete može da ispuni, ono počinje da misli da nije dovoljno sposobno niti vredno. Druga krajnost je roditeljsko pretereno zaštićivanje deteta, čime utiču da dete odrasta sa uverenjem da ga roditelji štite, donose odluke umesto njega i "uskaču" u rešavanje svakog njegovog konflikta upravo zato što ono to ne može da uradi samostalno.

Kako da roditelj zadrži "pravu meru" autoriteta: vaspitanje dece po "Mercedes" modelu...

Konačno, ponovljena lična negativna iskustva, takođe doprinose razvoju stidljivosti. Kada se detetu više puta ponove iskustva ličnog neuspeha (na primer, u ostvarivanju drugarskih odnosa sa vršnjacima), ono se povlači jer pokušava da izbegne sledeće iskustvo, uvereno da će i ono biti negativno.

Stidljivost može biti deo karaktera, nasleđeno ponašanje, prolazna faza u odrastanju. Ipak, u pozadini su uvek detetova nesigurnost, ubeđenje da nije dovoljno dobro i nedostatak samopouzdanja.

Upravo zato što stidljivost može biti deo karaktera ili prolazna faza odrastanja, važno je da ne insistirate da dete bude odraz vaših ambicija. Vaš zadatak jeste da upoznate njegov karakter, potrebe i želje, a da zatim ono što je potrebno usmeravate i blago korigujete.

Odmah počnite da radite na njegovom samopouzdanju. Ubedite ga da vredi koliko i neko drugi. Njegov lični doživljaj sebe utiče da veruje da drugi oko njega imaju veće sposobnosti nego ono.

"Opasne" rečenice i konstruktivan razgovor. Kada svom stidljivom detetu kažete: "Prestani da crveniš" ili "Opet mucaš", dodatno ćete ga postideti. Svaka vaša oštra reč pogoršava njegov osećaj koji ima u odnosu na samog sebe. Izbegavajte kritike, ruganje, podsmešljive ili ironične nazive. Umesto toga, pokušajte da analizirate njegove emocije. Insistirajte na razgovoru, jer ćete tako bolje upoznati svoje dete, a time steći osnovu na kojim poljima tačno treba da "radite".

Vaše dete ne poznaje socijalne veštine jer nema iskustvo koje u razvijanju socijalnih odnosa imate vi. Omogućite mu što više susreta sa vršnjacima i pokušajte da ga u ovim prilikama što više ostavljate da se snalazi samostalno. Naime, ako naviknete dete da uvek donosite odluke umesto njega ili da rešavate njegove sukobe, ono ne može da razvije sugurnost u sebe i stekne samopouzdanje.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.