Neverovatno naučno otkriće: evo kako majčina ljubav utiče na razvoj mozga kod deteta

Deca koja imaju majčinsku ljubav i pažnju u najranijoj fazi života pametnija su i bolje reaguju na stres!

Istraživanje i poređenje snimaka mozgova dva trogodišnjaka otkrili su šokantne činjenice o tome koliko majčinska ljubav ima uticaj na detetov razvoj.

Neurolozi navode da je razlika u veličini njihovih mozgova primarno izazvana načinom na koji su ih majke tretirale. Na prvi pogled, gledajući snimak mozga jednog deteta reklo bi se da je ono pretrpelo povrede ili bolesti u prošlosti, ali eksperti navode da istina leži u tome da je ono najverovatnije bilo zapostavljano od majke, dok je drugo dete sa većim i bolje razvijenim mozgom odraslo uz mnogo ljubavi i podrške porodice.

U ovom pismu prepoznaće se svaka žena: emotivna poruka odrasle ćerke majciU ovom pismu prepoznaće se svaka žena: emotivna poruka odrasle ćerke majciBiti majka je neraskidiv zavet ljubavi, a ovo pismo će vas podsetiti koja izvinjenja dugujete svojoj mami!

Kako su istraživači naveli za britansko izdanje Nedeljnog telegrafa, dete sa većim mozgom biće inteligentnije i razviće bolje socijalne veštine, za razliku od drugog deteta, koji je u većem riziku da postane zavisnik od droge, kriminalac ili nezaposleno lice, koje je u većini slučajeva zavisno od državne pomoći. Da stvar bude još gora, deca koju su majke zapostavljale u detinjstvu podložna su i većim zdravstvenim problemima.

Profesor Alan Šor, sa Univerziteta Kalifornije, u Los Anđelesu (UCLA) ističe da se u prve dve godine bebe jako oslanjaju na vezu sa svojom majkom prvenstveno zbog razvoja mozga. On je takođe dodao da se 80% moždanih ćelija razvija u prve dve godine života, a problemi u tom razvoju mogu uticati na ljude do kraja njihovih života.

Pismo jedne mame koja je raznežila ceo svet: Drage tate...Pismo jedne mame koja je raznežila ceo svet: Drage tate...Ova mama je poručila nešto važno tatama širom sveta, a evo zašto je njena nežna poruka pogodila pravo u srce mnoge roditelje!

U studiji je navedena i još jedna činjenica. Naime, majke koje zapostavljaju decu u najranijem detinjstvu upravo su isto tako bile tretirane od svojih roditelja i nemaju potpuno razvijen mozak, te ovakvo ponašanje predstavlja začarani krug. Ipak, ono se može prekinuti ukoliko dođe do rane intervencije i uz podršku porodice.

Još jedna studija došla je do saznanja da su deca koja imaju majčinsku ljubav i pažnju u najranijoj fazi života pametnija i bolje reaguju na stres.

Izvor: Super žena

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.