Nedoumice u trudnoći

Ostati u drugom stanju je privilegija i zato trudnoću treba voleti i negovati, i zajedno sa partnerom uživati u stvaranju nove, roditeljske uloge.

Svaka žena ima bezbroj nedoumica u vezi sa trudnoćom, porođajem, materinstvom. Prirodno je da se u početku jave strahovi i zabrinutost. Postavljate sebi razna pitanja, pitanje da li ste spremni za bebu, jer od trenutka kada dođe na svet, dete diktira tempo vašeg života. Trudnoća je normalno psihofizičko stanje koje ima neke specifičnosti: prati je niz različitih promena koje bi se, uslovno, mogle nazvati krizama.

Ne treba pisati o strahu i zabrinutosti, već o izazovima koji su pred nama i pitanjima koja se vrzmaju po glavi od trenutka trudnoće, a možda i pre.

Buduće mame najčešće se plaše da se dete neće roditi zdravo, da će imati neku anomaliju, a dešava se čak i da strepe od toga da će nesmotrenim pokretom povrediti bebu. Mnoge plaši i pitanje da li će moći da rode, odgaje i izvedu na pravi put nešto tako veliko i značajno kao što je dete.

Promene na telu

Javlja se i strepnja od gubitka partnerove ljubavi i promena na telu. Trudnoća u izvesnoj meri označava i kraj bezbrižnog života, ili načina na koji smo do tada vodili život. Karijera se prekida na određeno vreme, a vitka linija i atraktivan izgled nestaju. Kada telo počne da se menja i stomak postane primetan, veoma je važno da žena razmišlja pozitivno i da ima na umu da sada poseduje posebnu lepotu. Treba da osvesti ideju da se nalazi u posebnom, blagoslovenom stanju.

Psihološki faktori su bitni za razvoj normalne trudnoće. Način na koji trudnica doživljava promene na telu može da utiče na njeno kompletno psihofizičko stanje. Ako je reč o ženi lepog i zavodljivog izgleda, onda će trudnoća koja sa sobom nosi promene, stvoriti osećaj nesigurnosti i straha od toga da li će je partner prihvatiti i voleti takvu. U slučaju da se oseti manje privlačno i poželjno, ona će se otuđiti od partnera i postati veoma ranjiva.

Promene u nama

Stav prema sopstvenoj trudnoći je važan. Ukoliko je reč o neželjenom začeću, odbojnost žene može uticati i na bebu. Psihički razvoj deteta određen je još pre njegovog rođenja. U toku trudnoće dolazi do značajnih fizioloških promena. Može da se dogodi da na početku trudnoće žena oseća umor, iako se ne bavi nikakvom aktivnošću. Mnoge trudnice pate od mučnine i upravo te fiziološke promene mogu uticati na želju za seksualnom aktivnošću - mučnine se mogu intenzivirati partnerovim zadahom, znojem, pa čak njegovim prijatnim mirisom.

Hormoni igraju važnu ulogu u emocionalnom statusu trudnice, i glavni su uzročnik umora, mučnine i povraćanja. Žena u drugom stanju često se suočava sa promenama raspoloženja, kao i sa povećanim intenzitetom već postojećih strahova koji često imaju anksioznu simptomatologiju. Javljaju se različite emocije - od radosti do neraspoloženja koje može voditi i u depresiju. Ovakva osećanja potpuno su razumljiva, budući da se žena prilagođava promeni i suočava sa činjenicom da njen život više nikada neće biti isti.

Šta treba da radimo da bismo bili dobri roditelji?

Već je to što želite dete dobar početak! Ne brinite, želja da učinite najbolje za svoje dete treba da vas vodi i to je za početak dovoljno. Kako dete bude raslo, to ćete sve više učiti i upoznavati se, osećati jedno drugo i tako i reagovati.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.