Najbolji testovi i skale: kako se pravilno određuje koeficijent inteligencije

Postoje Bineova i Katelova skala za merenje IQ-a, a najčešći testovi su Stanford-Binetov i Vekslerov test inteligencije.

Prvi instrument namenjen proučavanju kompleksnih mentalnih funkcija konstruisao je 1905. godine Binet i to za potrebe izdvajanja dece koja usled zastoja u mentalnom razvoju ne mogu da prate normalnu školsku nastavu. Prvih deset godina posle objavljivanja, Binetov test i njemu slična sredstva korišćena su prvenstveno za ispitivanje dece ili umno zaostalih.

Binet je standardizovao svoju skalu inteligencije samo do petnaeste godine starosti. Praktičari su, međutim, uvideli da se testovi inteligencije mogu upotrebljavati i za odrasle (najpre je to bila populacija u zatvorima i psihijatrijskim klinikama). Tek 1917. godine, kada je američka armija angažovala psihologe da bi joj pomogli pri klasifikaciji regruta, došlo je do šire upotrebe testova inteligencije u ispitivanju odraslih. Rat sa svojim potrebama za masovnim testiranjem doprineo je konstrukciji novih testova inteligencije koji su se mogli zadavati grupno.

Količnik inteligencije predstavlja odnos između rezultata koji ispitanik postiže na određenom testu inteligencije i rezultata koji postiže prosečna osoba istog kalendarskog uzrasta na istom testu. Oba rezultata izražena su na isti način obeležavanja, tj. IQ=postignuti skor/očekivani prosečni skor za određeni uzrast.

Kolika je vaša emocionalna inteligencija: rešite EQ test

Konstantnost IQ-a je osnovna postavka svih skala u kojim su relativni nivoi inteligencije izraženi pomoću njega. IQ jednostavno znači da je inteligencija neke određene osobe u svakom trenutku definisana njenim relativnim položajem među vršnjacima uzrasne grupe. Ovo znači da iako se apsolutni kapacitet jedne osobe može izmeniti, njen relativni položaj, pod normalnim okolnostima, neće.

Prosečna osoba spada u srednjih 50% neke grupe, a prema konsenzusu prosečni IQ ima vrednost 100, dok za sve ostale IQ vrednosti nema ni istorijskih, ni statističkih obaveza. Ipak, kod većine testova kao donja granica tzv. prosečne inteligencije uzima se IQ=90.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.