Moć duhovne transformacije: šta dobijamo slamanjem ega

"Da niste propatili to što jeste, ne biste imali dubinu kao ljudsko biće, ne bi u vama bilo skromnosti ni saosećanja. Sada ne biste čitali ove reči. Patnja razbija oklop ega i tako dolazi do tačke, kada služi svojoj svrsi. Patnja je nužna dok ne shvatite njenu bespotrebnost" - Eckhart Tolle.

Kad bismo 'protresli' savremenu duhovnu i self-help literaturu, reč ego ispala bi gotovo iz svake knjige. Često je pogrešno interpretiran i tretiran kao uljez kog bi se po svaku cenu treba rešiti, ego je postao omržen pojam. Čega bi trebalo se rešiti i šta je zdrav ego, piše Sensina saradnica, duhovni life coach Egli Ilić.

Tolleov san

Eckhart Tolle, jedan od najuticajnijih duhovnih učitelja današnjice, pre nego što je doživeo duhovnu transformaciju, godinama je živeo u stanju duboke depresije. Njegovo stanje je iz godine u godinu bivalo sve lošije i kada "više nije mogao živeti sa sobom", poželeo je sebi da oduzme život. Medutim, jedne noći se iznenada probudio, s pitanjem u svesti na koje nije imao odgovor. Pitanje je bilo: "Ko je taj ja koji ne može da živi sa sobom?"

Tolle je i sam svedočio kako je nedugo nakon što se to zapitao propao u stanje duboke praznine, potpunog mira i neopisivog blaženstva. Iako, kako je rekao, ni sam još nije shvatio šta mu se zapravo dogodilo, u tom trenutku je doživio slamanje ega, rastapanje lažnih delova osobenosti i oslobodenje od prošlosti. Utonuo je u san, i idući dan se probudio potpuno miran i lucidan. Jedino što je ostalo bila je svesnost bivanja, potpuna prisutnost u trenutku ovde i sada. Iz te svesnosti se rodila uravnoteženost, koju je odjednom počeo uocavati u svemu i svima. Slamanjem ega, njegovo je bice konacno postalo slobodno i bio je sposoban videti sveprisutnu lepotu.

Šta je velik ego i šta je velik i zdrav ego...

Ego - naše svesno ja

Ego predstavlja naše svesno ja. To je naša osobnost po kojoj se razlikujemo od drugih, i ona predstavlja izvor naše lične moci. Ego nam pomaže da se krećemo kroz život, da se realizujemo u društvenom kontekstu, da ostvarujemo ciljeve i zauzimamo željene pozicije. Bez njega u ovoj dimenziji postojanja ne bismo mogli da opstanemo Medutim, da bi nam ego postao čvršći oslonac u životu, on mora biti zdrav. A zdrav ego je onaj koji zraci. Takav ego odražava naše bice, iz kojega i izranja.

Formiranje ega

Ego se oblikuje izmedu osme i desete godine života, paralelno s razvojem svesnosti. U tim godinama postajemo svesni svoje razlicitosti u odnosu na druge ljude, svoje osobnosti, svojeg "ja". To često zaboravljamo da je ta razlicitost koju održava naša osobnost nastala pod uticajem raznih programa kojima smo u ranom detinjstvu bili izloženi i da je u formiranju svoje osobenosti nismo bili nezavisni. Od tih se programa koji su utiskivani u naš sastav, zbog nerazvijenog kritičnog segmenta uma, nismo mogli zaštititi, stoga su oni prekrili naše biće i onemogućili nas da osvestimo i do punih potencijala razvijemo svoje izvorno, istinsko ja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

23/02/2016 Luka3rd
Kako citat iz podnaslova članka, lepo opisuje zašto osobe koje nisu propatile nikada ništa, odnosno odrasle su prezasticene i postale razmažene (narcisi), nemaju nimalo saosećanja i skromnosti...