Mobilni telefon i vaspitanje dece: kako ograničiti mališanu vreme ispred ekrana

Sve više dece igračke menjaju mobilnim telefonima - evo kako ograničiti vreme pred ekranom...

Većini dece u današnje vreme omiljena igračka je pametni mobilni telefon, tablet ili računar. Dokazano je da prekomerna upotreba ekrana, posebno kada je to slučaj pre pete godine života, kod određenog broja dece dovodi do zavisnosti, manjka energije i kreativnosti, deficita socijalnih veština, kao i do problema sa fizičkim zdravljem (kao što su, na primer, kriva kičma, problemi sa vidom, gojaznost). Međutim, činjenica je da smo na neki način svi u svakodnevnom životu i komunikaciji usmereni na tehnologiju i da nam je digitalna pismenost neophodna. Školski programi su, takođe, koncipirani tako da, na primer, kroz razne projekte motivišu decu da pretražuju Internet i na taj način dolaze do potrebnih informacija. Poznavanje tehnologije je, dakle, bitno i za akademsko postignuće.

Kako onda naći sredinu? Koliko vremena ispred ekrana se neće negativno odraziti na rast i razvoj deteta?

Možemo da istaknemo da to prvenstveno zavisi od samog sadržaja kom će se dete posvetiti. Kada je, na primer, u pitanju edukativni sadržaj – dete priprema prezentaciju svog rada za neki predmet i odlučilo je da za to odvoji dva dana po 2-3 sata – u redu je ne ograničavati ga u tome. Naravno, preporučljivo je praviti pauze kako bi se odmorile oči i protegli mišići. Bilo bi, takođe, dobro da dete u tom kontekstu usmeravate i na pisanu literaturu i knjige koje može pronaći u biblioteci. Ukoliko je, s druge strane, dete u stanju da svakog dana provede sate gledajući jutjubere ili igrajući video igrice, pritom zapostavljajući svoje obaveze, neophodno je uvesti pravila i ograničenja. Bitno je, dakle, napraviti balans i postići umerenost, te uvek proceniti koje su koristi, a koje štete od onoga što dete radi. Uvek se pitajte ovo i pre nego što detetu date mobilni telefon u ruke sa ciljem da mu okupira pažnju kako biste vi imali vremena za sebe. Umesto toga, pomozite mu da nauči da se igra sa pravim igračkama.

6 stvari koje deca NE TREBA da znaju: roditelji često prave ove greške6 stvari koje deca NE TREBA da znaju: roditelji često prave ove greškeRoditelji često prave sledeće greške pri vaspitavanju deteta - evo koje stvari deca ne treba i ne moraju da znaju!

Neke opšte preporuke bi bile:

– za decu mlađu od 2 godine: posvetiti minimalno vremena gledanju televizije i ispred ekrana generalno;

– za decu predškolskog uzasta: maksimum sat vremena dnevno, najbolje za gledanje crtanaih filmova namenjenih za ovaj uzrast ili slušanje dečijih pesmica;

– za decu od 6 do 8 godina: sat vremena dnevno, takođe crtaća i slušanja dečijih pesmica, a u redu je uvesti i neke igrice, najbolje „mozgalice“;

– za decu stariju od 8 godina: do 2 sata dnevno, uz kontrolu sadržaja.

U tinejdžerskom periodu, ukoliko primetite da se vaše dete interesuje za programiranje, dizajn ili nešto slično nemojte paničiti ako prekorači dozvoljeno vreme – verovatno će kroz par godina to biti njegovo zanimanje. Bitno je samo da zbog toga ne trpe druge obaveze i društveni život. Sa sazrevanjem i dete samo razvija samodisciplinu, definiše svoja interesovanja, te ukoliko nije neodgovorno treba mu dati slobodu da upravlja svojim vremenoma.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.