Male misterije lapsusa

Ljubitelji Frojda i danas hvataju sagovornike za reč i iz njihovih omaški ‘otkrivaju’ potisnute strasti i žudnje – po mogućstvu seksualne prirode.

Lapsuse gotovo da ne možemo izbeći. Na svakih 1000 reči dolazi jedna ili dve jezične omaške, koja se na latinskom zove lapsus linguae. Budući da govorimo prosečnom brzinom od 150 reči u minuti, pravimo jednu grešku svakih 4-6 minuta govora. Ako uzmemo u obzir koliko vremena provodimo govoreći, to iznosi petnaestak lapsusa dnevno. Psihijatar Sigmund Frojd smatrao je da svaki lapsus otkriva nesvesnu misao, želju, motiv ili uverenje. "Gotovo uvek otkrivam uznemirujući uticaj u nečemu što izlazi izvan onoga što smo želeli da kažemo", napisao je. "Taj uznemirujući faktor je nesvesna misao, koja dolazi na svetlo dana kroz jezičku grešku."

Frojdovo tumačenje uzroka lapsusa vrlo je popularno i podstiče mnoge da izvlače zabavne zaključke iz sopstvenih i tuđih govornih omaški. Sigurno možete da zamislite šta je zgodna studentkinja pomislila kad joj je profesor predložio: "Voleo bih da se upišete u dramsku seks... Oprostite, sekciju." Ili šta je palo na pamet zaposlenima u jednoj kompaniji kad je njihova koleginica poželela "mnogo smeć... pardon, sreće" drugoj koleginici, koja ju je pobedila na konkursu za direktorsko mesto. Neki lapsusi su imali međunarodnog odjeka. Jedan američki novinar, poznat po kritikovanju predsednika Baraka Obame, nazvao je poznatog zlikovca Osamu bin Ladena - Obama umesto Osama.

Frojd bi verovatno zaključio da su ti lapsusi nastali zato što je neka potisnuta misao prodrla iz podsvesti u svest autora pogreške. Uputio bi onog profesora na kauč i ispitivao ga o detinjstvu, osećanjima prema studentkinji, odnosima s majkom i suprugom. Iz njegovih odgovora proizašlo bi objašnjenje pogreške. Verovatno bi, u svom stilu, zaključio da je iza nje stajala seksualna motivacija, kao u mnogim slučajevima koje je predstavio u knjizi Psihopatologija. Tamo je opisao kako je iz lapsusa jedne žene - koja je govoreći o nekom muškarcu umesto "osloniti" rekla "osvojiti" - zaključio da je "sigurno bila u ljubavnoj vezi" s dotičnim. To je zaključio pretpostavivši da je ženi iz podsvesti izronila reč "osvojiti", izdajnički iskvarivši planiranu reč "osloniti". Ljubitelji Frojda i danas hvataju sagovornike za reč i iz njihovih omaški "otkrivaju" potisnute strasti i žudnje - po mogućstvu seksualne prirode. Ako je bečki psihoanalitičar bio u pravu, niko od nas nije u stanju da dugo sačuva nijednu tajnu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.