Majke i ćerke: neraskidiva veza

Odgajanje dece je jedan od najtežih poslova na svetu i posao za koji ćete se uvek osećati nespremnim. Međutim, to je i posao koji čoveka najviše ispunjava.

Nikada do sada nije bilo toliko uzbudljivo i izazovno biti tinejdžer - ili njegov roditelj. Život u današnjem globalnom svetu nosi mnoge velike prednosti, ali i opasnosti; trudnoća, polne bolesti, pobačaji, droga... nisu retke pojave među današnjim tinejdžerima. Ali uprkos navedenim činjenicama, mame i tate i dalje imaju veliki uticaj na svoju decu. Svako ljudsko biće već od rođenja želi da se roditelji za njega brinu, pokazuju mu da ga vole i da im je važno. Gde je ta granica ili taj trenutak kada na putu odrastanja stari načini iskazivanja ljubavi i brige postanu teret?

O odnosu majki i ćerki do danas su napisane brojne knjige, sprovedena su mnoga istraživanja. Ono sa čim se svi slažu jeste činjenica kako je veza između majke i ćerke temelj zdravlja svake žene. Naime, naša tela i naša verovanja o njemu oblikovana su emocijama i ponašanjem naših majki. Premda je činjenica da kultura koja nas okružuje ima važnu ulogu u načinu na koji žene prihvataju same sebe, stručnjaci tvrde kako verovanja i ponašanja naših majki zapravo imaju znatno veći uticaj. U većini slučajeva, one su te koje će nas prve naučiti pravilima kulture u kojoj živimo.

Jače od Alchajmera: srca majke i ćerke se nikada ne zaboravljaju (VIDEO)...

Kako bi naš odnos sa majkom bio što kvalitetniji, vrlo je važno da se on pre svega temelji na komunikaciji. Na vrlo otvorenoj komunikaciji, koja se razvija od najranijih dana.

Do sukoba između majki (i očeva) i njihovih ćerki dolazi upravo u tinejdžersko vreme. Socijalni pedagozi tvrde kako deca brzo odrastaju, a roditelji, okupirani svakodnevnim brigama, bračnim odnosima, odnosima na poslu, egzistencijom, zdravljem i još koječim katkad i ne primećuju kako im deca svojim ponašanjem poručuju da ulaze u doba tinejdžerstva. Signali potrebe za nezavisnošću odjednom se pretvaraju u sve glasnije "lupanje vratima". Tinejdžeri počinju da se udaljavaju od roditelja i učitelja na putu osamostaljivanja jer to vide kao jedini način da izbegnu kontrolu te počnu da se ponašaju i osećaju kao odrasle osobe. Mladi kažu da samo žele pravo na izbor i donošenje odluka o tome šta će im se dogoditi.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.