Loša ljubavna navika koja uzrokuje preljubu: evo kako da sačuvate vernost u vezi ili braku

Ako imate ovaj problem u braku ili vezi, povećava se rizik od preljube! Evo zašto je razgovor i otvaranje srca ključno za razumevanje, poštovanje i poverenje u ljubavi...

Prema iskustvu mnogih terapeuta specijalizovanih za probleme ljubavnih parova, jedna navika najčešće je uzročnik preljube.

Radi se o - izbegavanju konflikta. Mnogi od nas držaće u sebi sva svoje osećanja, a to postaje posebno štetno ako su u pitanju negativne emocije, sumnje ili problemi. Iako mislimo da guranjem tih negativnih osećanja pod tepih u želji da izbegnemo raspravu ili svađu radimo dobru stvar, u određenom trenutku partneru ćemo početi prebacivati probleme o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali.

12 dokaza da je vreme da prekinete prijateljski ili ljubavni odnos: evo kako da srušite mostove iza sebe i hrabro nastavite napred12 dokaza da je vreme da prekinete prijateljski ili ljubavni odnos: evo kako da srušite mostove iza sebe i hrabro nastavite napredNeki odnosi za koje ste verovali da će trejati za ceo život i da vas ispunjavaju, vremenom počinju da budu toksični, a evo kako…

Umesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do preljube.

Stručnjaci smatraju da se jedino iskrenim razgovorom može sprečiti preljuba, a pre tog razgovora sami sebi moramo postaviti sledeća pitanja:

1. Postoji li nešto što ne mogu lako podeliti sa partnerom?
2. Zašto se bojim podeliti to sa njim?
3. Šta mi je zapravo potrebno od njega, a ignorišem to?
4. Šta je ključna stvar za moje dobro, a ne dobijam to od njega?

Konflikt nije uvek loš i prirodno je da do njega dođe, zato ga se ne smemo plašiti niti ga izbegavati jer zahvaljujući njemu obe strane često dobiju priliku da saznaju koji faktori u vezi stvaraju problem. Ako ga izbegavamo, lako dolazi do zameranja i prezira.

Razotkrivanje ljubavnih mapa: tipovi vezivanja u partnerskim odnosimaRazotkrivanje ljubavnih mapa: tipovi vezivanja u partnerskim odnosimaNa tip vezivanja kojem pripadate u partnerskom odnosu utiče detinjstvo, odnos s majkom ali i još mnogo toga.

Ugledni psiholog John Gottman, profesor na Univerzitetu Washington i osnovač instituta Gottman koji više od 40 godina proučava ljubavne odnose, upravo prezir smatra najvećim neprijateljem brakova i veza.

Taj negativan osećaj neodobravanja popraćen ljutnjom i odbacivanjem puno je gori od klasične frustriranosti jer prezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da vredite manje.

Izvor: Zadovoljna

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.